Terrorismi

Liberalismiwikistä
(Ohjattu sivulta Terroristi)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Terrorismi tarkoittaa ei-valtiollisten tahojen systemaattista väkivaltaa, jonka luomalla pelolla yritetään vaikuttaa päätöksentekoon.

Vuosina 2007-2009 Euroopan terrori-iskuista 0,4 % oli muslimien. Loput olivat lähinnä separatistis-vasemmistolaisten ja vasemmistolaista. USA:ssa 1980-2005 terrori-iskuista 6 % oli muslimien. [1]

Vuosina 2007-2010 äärivasemmiston ja anarkistien iskut ovat lisääntyneet ja rajuuntuneet Euroopassa.[2]

Katso myös Anarkistien terrorismi Suomessa.

Kommunistisia terroristijärjestöjä

Marxilaisia terroristijärjestöjä ovat mm.

 • baskien ETA (marxilais-leninistinen),
 • Virallinen IRA, josta ei-marxilainen (joskin mm. FARCia kouluttava), vasemmistolainen nyky-IRA irtautui vuonna 1969,
 • palestiinalaisten PFLP ja osin PLO. Romanian entisen tiedustelupäällikön mukaan Jasser Arafat oli marxisti ja sai koulutuksensa KGB:n erikoisjoukoissa Balashikassa, Moskovan lähellä. KGB myös olisi tuhonnut Kairosta Arafatin syntymätodistuksen ja tehnyt hänelle todistukset, joiden mukaan hän olisi syntyperäinen palestiinalainen, sekä masinoinut hänet PLO:n johtajaksi. Vuonna 1969 KGB olisi saanut Arafatin julistamaan Mustan terroristisen internationaalin kokouksessa sodan amerikkalaista "imperialistista sionismia" vastaan. Internationaali on KGB:n ja Gaddafin rahoittama uusfasistinen palestiinalaismielinen järjestö.[3]
 • Punaiset prikaatit: Vuonna 1970 italialaiset vasemmistoradikaalit perustivat Punaiset prikaatit (Brigate Rosse) –terroristijärjestön, joka mm. sieppasi ja surmasi pääministeri Aldo Moron vuonna 1978, minkä suurin osa vasemmistoakin viimein tuomitsi. 70-luvulla järjestö teki 14 000 väkivallantekoa, myös surmasi toimittajia, joiden kirjoittelua se piti valheellisena. Järjestö on saanut koulutusta ja rahoitusta mm. Tshekkoslovakian tiedustelupalvelulta ja PLO:lta mutta on ollut jossain määrin aktiivinen vielä sosialismin romahdettuakin. Vuosina 1999 ja 2002 Punaiset prikaatit surmasivat ensin vasemmisto- ja sitten oikeistohallituksen työreformia suunnitelleen virkamiehen. Työmarkkinoiden jäykkyyden vuoksi Italian köyhemmissä osissa työttömyys on yhä korkea.
 • Punainen armeijakunta (RAF) eli Baader-Meinhof-ryhmä: "tavoitteena oli Saksan liittotasavallan työväen kommunistinen kansannousu." "RAF:n iskuissa kuoli vuosina 1972–1991 yhteensä 34 ihmistä ja lukuisia loukkaantui. RAF:n jäsenistä kuoli 26 ja 26 tuomittiin vankeuteen." (Wp) "Erinomainen ratkaisu, voitto demokratialle", pääministeri Olof Palme totesi, kun Länsi-Saksan Tukholman-suurlähetystön kaappaus päättyi kahden RAF:n terroristin ja kahden saksalaisen panttivangin kuolemaan keväällä 1975. [4]
 • Kolumbian FARC perustettiin vuonna 1964 Kolumbian kommunistisen puolueen armeijaksi mutta on sittemmin irronnut siitä ja perustanut oman kommunistipuolueensa. FARC mm. surmaa ja kaappaa siviilejä sekä pakkovärvää lapsisotilaita enemmän kuin maan muut armeijat yhteensä. Se myös tuhoaa kokonaisia kyliä tukahduttaakseen vastarintaa tai vaientaakseen todistajia. Toimintaansa se rahoittaa mm. kiristyksellä, ihmissieppauksilla, huumekaupalla sekä pankkien ja bussimatkustajien ryöstöille. Human Rights Watchin mukaan FARCin käyttämät pommit osoittavat täyttä piittaamattomuutta siviilien kärsimyksiä kohtaan. IRA on kouluttanut sen sissejä mm. vuonna 2001.
 • kurdien PKK, joka oli Neuvostoliiton ja mm. huumekaupan rahoittama. Sillä on suhteita mm. PLO:hon, ETA:han ja IRA:han.
 • Chilessä n. 1965-95 toiminutta kommunistista MIR-terroristijärjestöä Kuuba tuki 80-luvulle asti. [5]
 • Venezuelan sosialisti-militaristi-presidentti Hugo Chávez on Carlosin ystävä ja tukee islamisti Osama bin Ladenia ja sosialisti Saddam Husseinia.
 • Eräs Espanjan kommunistipuolue, GRAPO (1975-) tunnetaan murhista, ryöstöistä ja liikkeiden räjäytyksistä. Tänä vuonnakin se ampui liikemiesavioparin – tosin mies jäi henkiin haavoittuneena – ja yritti ryöstää pankin. Kreikkalainen marxilainen Marraskuun seitsemästoista on tehnyt tuhansia salamurhia, pommi-iskuja ym. oikeistolaisia ihmisiä ja yrityksiä vastaan (1975-). Heikäläisiä saatiin kiinni vasta vuonna 2002.
 • Muita sosialistisia terroristijärjestöjä ovat mm. n. 1970-81 toiminut salamurhista tunnettu argentiinalainen (fasistivaikutteinen) sosialistivallankumouksellinen peronistijärjestö Montoneros, Filippiinien maolaisen kommunistipuolueen (CPP) NPA sekä Perun ”marxilais-leniniläis-maolainen” Loistava polku (60-luvun lopulla perustettu, melko hiljainen vuodesta 1992), joka on kohdistanut väkivaltansa mm. siviiliväestöä, ay-aktiiveja ja maanviljelijöitä vastaan sekä tehnyt yhteistyötä mm. Nepalin maolaississien kanssa.[5].
 • Nepalin kommunistipuolueen maolaississit ovat surmanneet 12 000 ihmistä. Vuonna 2005 he mm. raahasivat eräästä bussista naiset, lapset ja muut siviilit viidakkoon ja viilsivät heidät kuoliaiksi, myös yksivuotiaan vauvan.

Useimmat tai kaikki näistä ovat olleet Neuvostoliiton tukemia ja ainakin osa keskenään yhteistyössä.

 • "Carlos" eli "Shakaali" on marxisti, Leninin mukaan nimetty ja Kuubassa koulutettu tarunhohtoinen tappajaterroristi.

Muita vasemmistolaisia terroristijärjestöjä

Mahdollisesti osa näistäkin marxilaisia, loputkin vasemmistolaisia.

 • Kreikkalainen SPF on äärivasemmistolainen anarkistinen terrorijärjestö (kr. "Synomosia Pyrinon tis Fotias", "Conspiracy of Fire Nuclei", "Palopommien salajuoni"). Aloitti pommi-iskut vuonna 2008 autokauppoihin ja pankkeihin kaupungeissa. Marraskuussa 2010 lähetti pommipaketteja mm. Ranskan presidentille[6], liittokansleri Angela Merkelille, lähetystöille, Europolille, Eurojustille ja Euroopan unionin tuomioistuimelle. SPF haluaa tuhota kulutusyhteiskunnan ja katsoo Kreikan työläisten olevan pikkuporvarillisia orjia, jotka eivät ansaitse sympatiaa. [7]
 • Saksalainen Baader-Meinhof (RAF), ranskalainen äärivasemmistolainen Action Directe (1977-87) sekä japanilainen kommunistinen Punainen armeija ja monet muut terrorijärjestöt ovat saaneet koulutusta arabisosialistisen Baath-puolueen (Syyriassa yhä hallitsevan Saddam Husseinin puolueen Libanonin osasto) hallitsemilla alueilla Libanonissa. Ennen terroristinuraansa RAF:n Ulrike Meinhof toimitti länsisaksalaista vasemmistolehteä, jota Itä-Saksa salaa rahoitti ja jonka agendan se määräsi.
 • Sosialistisessa PLO:ssa on pitkään ollut vallassa sosialistinen (Jasser Arafatin) Fatah, kakkosena marxilainen PFLP. Fatahin jäsenet ovat tehneet terrori-iskuja, konekaappauksia ym., mm. vuoden 1970 koulubussiverilöylyn ja siviilien mielivaltaisia surmaamisia, usein muiden järjestöjen (esim. PFLP:n) nimissä. Aseita ja koulutusta Fatah on saanut kommunistivaltioilta, ja se on myös kouluttanut muita terroristijärjestöjä.
 • IRA:n hallitsevampi puolisko on sekin vasemmistolainen ja yhteistyössä marxilais-leniniläisten kanssa[5]. IRA:n poliittinen siipi on äärivasemmistolainen Sinn Féin -puolue.
  • Kirja "Profiles in Terror: The Guide to Middle East Terrorist Organizations": Mm. Thomas McMahon, joka murhasi Lordi Mountbattenin ja hänen perheensä vuonna 1979, sai koulutuksensa PFLP:n leirillä. PFLP:llä ja IRA:lla oli hyvin kiinteät yhteydet toisiinsa 1960- ja 1970-luvuilla.
 • FLNC, Korsikan riistoa ja kolonialismia vastustava, yhä aktiivinen terrorijärjestö, on vasemmistolainen, ainakin lähellä kommunismia.
 • Espanjan Resistência Galega on joukko vasemmistolaisia galicialais-sepatistisia järjestöjä, yhteistyössä ETA:n kanssa. Ne ovat jatkoa 1970- ja 1980-lukujen vasemmistoseparatistijärjestöille kuten Loita Armada Revolucionaria.
 • Tamilitiikerit eli LTTE on vasemmistolainen. Se on kouluttanut kommunistista PFLP:tä sekä MILF:iä (Moron islamilaista vapautusrintamaa) ja Abu Sayyaf Group:ia. Sitä on epäilty yhteistyöstä al-Qaidan ja FARC:n kanssa. Tamilitiikerit käyttivät siviilejä ihmiskilpinä ja pakottivat lapsia sotilaikseen.[8] Toisaalta lopettaakseen sisällissodan hallitus siviilejä suojautumaan pohjoisen suoja-alueelle ja tulitti sitä sen jälkeen raskain asein.
 • Musta syyskuu -niminen terroristiryhmä toimi Fatahin sisällä. Se teki Münchenin verilöylyn: Münchenin olympialaisissa 1972 terroristit vangitsivat ja myöhemmin surmasivat 11 israelilaisurheilijaa. Terroristit olivat vaatineet mm. Baaderin ja Meinhofin (RAF) ja eräiden palestiinalaisten vapauttamista.
 • Kommunistisen Kiinan pitkäaikainen tuki mm. arabimaiden terroristijärjestöille on osasyynä siihen, että al-Qaida ei ole pitänyt kummoistakaan meteliä vuodesta 1949 jatkuneesta Kiinan järkyttävästä miehityksestä ja sorrosta islamilaisessa Xinjiangiassa (”Uiguria”/”Luoteis-Kiina”/”Itä-Turkestan”). Kiina on myös tukenut mm. Irakin ja Iranin aseistautumista eikä ole luopunut politiikastaan.

USA:n vasemmistovallankumouksellinen Symbionese Liberation Army (1973-75) tunnetaan mm. Patty Hearstin sieppauksesta ja aivopesusta sekä murhista ja pankkiryöstöistä.

 • Antifasisti-nimitystä itsestään käyttävät ryhmittymät ovat useimmiten marxilaisia tai muita vasemmistoekstremistejä, ja useimmat näistä ryhmittymistä suosivat väkivallan aloittamista sekä vastustajien ilmaisunvapauden rajoittamista, mikä tosin ei välttämättä koske kaikkia niiden jäseniä. Toki joskus muutkin fasismin vastustajat saattavat käyttää itsestään nimitystä antifasisti.

Terrorismi Euroopassa on vasemmistolaista

Voima-lehti 1/2010 viittasi tähän sanoessaan, että terrorismi Euroopassa on lähinnä separatistista. Raportin 397 separatistisesta terrori-iskusta vuonna 2008 lähes kaikki olivat ETA:n, FLNC:n ja IRA:n sirpaleiden tekemiä, loput ilmeisesti lähinnä PKK:n, LTTE:n ja Resistência Galegan - siis ainakin lähes kaikki nämä vasemmistolaisia.

Ei-separatistisista iskuista Voiman mukaan 1 oli muslimien, 28 oli äärivasemmiston, 0 äärioikeiston, 16 muita ja 74 luokittelemattomia. "Muslimiterroristeistakin" moni on ensisijaisesti vasemmistolaisia.

2010-luvun puolivälissä tilanne oli kuitenkin jo muuttunut: terroritekoihin ryhtyvien oli nyt muodikkaampaa ottaa harteilleen Daeshin kuin Marxin viitta.

EUROPOLin raportin mukaan vuonna 2019 eniten terrori-iskuja (57) tekivät etnonationalistit ja separatistit, toiseksi eniten vasemmistolaiset (26), sitten jihadistit (21), oikeistolaiset (6), yhdenasianliikkeet (3) ja muut (6). Kahtena edelisenä vuonna suuruusluokat olivat samat ensimmäistä ryhmä lukuun ottamatta. Siitä nimettiin PKK, IRA-sirpaleryhmät (DR), ETA, jonka ase- ja räjähdekätköjä löydettiin, Korsikan sirpaleryhmät ja Tamilitiikerit.[9]

Kaikki mainitut ovat julkisesti vasemmistolaisia (paitsi ehkä jokin IRA-sirpaleryhmistä ei ole sitä tuonut julki, mutta IRA on vasemmistolainen ja on tehnyt yhteistyötä marxistien kanssa).

Vasemmistolaiset tai anarkistit tekivät iskuja etenkin Italiassa, Kreikassa ja Espanjassa 2015-2019. Vuonna 2019 heistä tehtiin Italiassa 71 pidätystä liittyen vasemmistolaisten tai anarkististen terrori-iskujen valmisteluun tai suorittamiseen vuonna 2019. Heidän pidätyksiään oli paljon myös Kreikassa, Ranskassa ja Espanjassa 2017-2019.[9]

Jihadistisia olivat IS, al-Qaida, paikallisverkostot ja yksin radikalisoituneet. Oikeistolaisiksi kutsuttiin esimerkiksi valkoisen ylivallan järjestöjä.[9]

Kansallissosialistiset, fasistiset ja rasistiset terroristit

Ks. kansallissosialismi, fasismi, rasismi. Kaksi edellistä ideologiaa on huomattavasti sosialistisempia kuin mikään nykyisistä eduskuntapuolueista, teoriassa ja käytännössä.

Terrorismitutkija Leena Malkin mukaan olisi parempi puhua maahanmuuttovastaisista tai radikaalinationalisteista kun äärioikeistosta ja vasemmistoanarkisteista tai antifasisteista kuin äärivasemmistosta. Kummassakin ryhmässä on väkivaltaa hyväksyvää puhetta mutta jälkimmäisessä ei yhtä laajasti Suomessa.[10]

Islamistiterroristeja

 • Taliban: KGB on ollut kouluttamassa, tukemassa ja auttamassa monia islamistisiakin terroristijärjestöjä strategisista syistä. Lisäksi Afganistanin talibanin perustajat, mm. sen nykyinen johtaja ”mullah” Omar (joka ei ole oikea mullah), ovat ex-kommunisteja, ja asevoimansa Taliban sai kommunistikenraaleilta. Al-Qaidan kakkosmies on KGB:n yhdyshenkilö ja kolmosmies Irakin arabisosialistisen Baath-puolueen aktivisti. [11]
 • Al-Qaidalla on muitakin kommunistiyhteyksiä kuin sen isäntä Taliban.

Finanssikriisin aikana Osama bin Laden teki videon, jossa haukkui "ahneita pankkiireja", mutta se koettiin lähes koomisena[12].

 • Hizbollahin itsemurhapommittajista suurin osa vasemmistopuolueista, mm. mm. Libanonin kommunistipuolueesta ja Arabisosialistisesta unionista. Yleensä itsemurhapommittajat ovat keskimääräistä koulutetumpia. He eivät ole köyhiä, uskonnollisia, mielisairaita, itsemurha-alttiita tms. sen enempää kuin muutkaan kansansa jäsenet. [13]

Islamin korkeimmat oppineet tuomitsevat terrorismin

2006-7 monet korkeat islaminoppineet tuomitsivat terrorismin. Heitä olivat mm. bin Ladenin opettaja Salman al-Odah, Saudi-Arabian suurmufti Abdulaziz al ash-Sheikh ja al-Qaidan oma teoreetikko Abdul-Aziz el-Sherif sekä islamin vanhin ja arvostetuin koulu, Kairon Al-Azhar. Mikään näistä ei kuitenkaan ole USA-mielinen tai liberaali, vain "anti-jihadistinen". Tämä on jo vaikuttanut paljon terrorismin hyväksyttyyteen kansan keskuudessa; Pakistanissakin 90 % kansasta hyväksyy terrorismin islamin puolustamiseksi "harvoin" tai "ei koskaan" (43 % vuonna 2002). Päätoimittaja Fareed Zakaria silti uskoo, että islamilaisen maailman muuttuminen merkittävästi vähemmän takapajuiseksi vie vuosikymmeniä, mutta sentään jihadistien asema on pudonnut rajusti vuodesta 2001. Al-Qaida ei enää voita kansaa, vain muutamia vaarallisia yksittäisiä terroristeja.[12]

Daesh on ottamassa äärivasemmiston paikan terrorismin oikeutuksena

Jihadismitutkija Olivier Royn mukaan islam ei niinkään ole radikalisoitunut vaan radikalismi on islamisoitunut. Uussosialisteilla on kansallinen agenda, Daesh ajaa kansainvälistä taistelua länttä ja "imperialismia" vastaan, pistää hanttiin lännelle. Jihadisteilla on Che Guevaran maailman vallankumouksen rooli.[14]

Tyypillisesti iskijät eivät ole uskonnollisesta ympäristöstä ja he kapinoivat vanhempiensa arvoja vastaan eivätkä ole muslimiyhteisön tuotteita, eivät edes osaa lukea aitoa koraania. He kiertävät baareissa, juovat ja polttavat pilveä. Yhtäkkiä nuori omaksuu nihilistiset, väkivaltaiset ja itsemurhahakuiset arvot irrallaan uskonnollisesta perinteestä.[14]

Nationalistiset terroristit

Kaikki vapaustaistelijat/separatistit eivät ole terroristeja. Hyvin monet kuitenkin turvautuvat terroriin jossain määrin, moni jopa paljon enemmän kuin vastustajansa. Terroristisista hyvin monet ovat marxilaisia tai muuten sosialistisia (lähes kaikki yllä mainitut).

Eugen Schauman kohdisti tekonsa ainoastaan käytännössä korkeimpaan terrorijohtoon, joten häntä ei voine laskea terroristiksi enempää kuin Hitlerin murhayrityksen tehneitä.

Liberaaliterroristit

On vaikea löytää liberaaliterroristeja. Liberalismin ydintä on toisten fyysisen koskemattomuuden kunnioittaminen, joskin sitä rikkovia vastaan saa tarvittaessa puolustautua kohtuuden rajoissa.

Tarullinen verokapinallinen Robin Hood voidaan laskea liberaaliksi, jonkun mielestä terroristiksikin. Jaakko Ilkka oli myös verokapinallinen (linnaleirivero) mutta eipä kai yleisliberaali eikä terroristi.

Amerikan vallankumous oli sotaa, ei terrorismia. Ranskan vallankumous oli melko rauhanomainen alussa, kun liberaali johtivat sitä, paitsi että äärivasemmisto harjoitti ajoittain katuterroria ja lopulta otti vallan ja käynnisti terrorin.

Oklahomassa liittovaltion hallintorakennuksen 1995 räjäyttänyt Timothy McVeigh kutsui itseään libertaariksi, ja pidätettäessä hänen hallustaan löytyi esimerkiksi kirjekuoresta liberaalia rertoriikkaa sisältäneitä lainauksia.[15] Yhdysvaltain libertaaripuolue kuitenkin irtisanoutui iskusta, ja totesi sen olevan täysin puolueen agendan ja nonaggressioperiaatteen vastaista, vaikka kohteena olikin valtion rakennus.[16]

Venäjä

Venäjä räjäytti omia kerrostalojaan saadakseen syyn toiseen Tshetshenian sotaan.[17]

Toimittaja, Focus-lehden entinen Moskovan-johtaja Boris Reitschuster kirjoittaa, että läntisten tiedusteluraporttien mukaan Venäjä on sijoittanut länteen erikoisjoukkojensa taisteilijoita. Heihin pidettäisiin yhteyttä Kremlin rahoittamien systema-taistelukoulujen kautta, jotka toimivat soluttautujaverkoston peitteenä. Soluttautujat voisivat sabotoida tärkeitä kohteita, organisoida kansalaislevottomuuksia ja häiritä poliittisia prosesseja. Toimittajan mukaan Putin kerää painostuskeinoja.[18]

Saksassa katsotaan Venäjän epävakauttavan maata eri keinoin. Esimerkiksi 13-vuotias venäläistyttö valehteli joutuneensa maahanmuuttajien raiskaamaksi, mihin Saksan venäläisväestö reagoi voimakkaasti ja Venäjä syytti Saksan poliisia salailusta.[18]

Venäjä on myös tukenut jihadisteja ympäri maailmaa epävakauttaakseen vihollisiaan ja ääritshetsheenien terrorismia saadakseen lisäsyitä koviin otteisiin Tshetsheniassa. Ks. Venäjän tuki terroristeille.

Israel

Loikkarikenraali Ion Mihai Pacepan mukaan Neuvostoliitto päätti vuonna 1972 kääntää koko islamilaisen maailman Israelia ja Yhdysvaltoja vastaan istuttamalla heihin natsi-tyyppisen vihan juutalaisia kohtaan ja tuottamalla siten verisen terrorismin Israelia ja Yhdysvaltoja vastaan. [19]

Terrorismi ei toimi

Valtiotieteilijä Audrey Cronin tutki 457 terroristiryhmää, jotka ovat toimineet vuoden 1968 jälkeen. Yksikään niistä ei onnistunut valtaamaan valtiota ja 94 % ei saavuttanut yhtäkään tavoitettaan. Tyypillisesti järjestö pysyi hengissä vain 8 vuotta, mm. koska järjestöjen hyökkäykset siviilejä vastaan käänsivät väestön heitä vastaan. Aiemmin terroria oli luultu toimivaksi keinoksi, koska se näytti toimivan siirtomaissa, mutta siirtomaavaltoja vastaan toimivat lähes kaikki kampanjat, väkivallattomatkin.[20]

Johan Norbergin mukaan terrorismi toimii vain silloin kuin uhrit ylireagoivat, lakkauttavat kansalaisvapaudet ja syyttävät terroristien sijaan koko ihmisryhmää. Tämä ajaa yhä suuremman osan ryhmästä tukemaan terroristeja ja yhä useamman liittymään heihin.

Viitteet

 1. Europol Report: All Terrorists are Muslims…Except the 99.6% that Aren’t, Loonwatch.com 28.1.2010
 2. Anarkistit iskevät Euroopassa entistä useammin, HS.fi 29.12.2010
 3. The KGB's Man The Wall Street Journal. 22.9.2003.
 4. "Kuka auttoi terroristeja", Helsingin Sanomat 3.11.2015, sivu B17.
 5. 5,0 5,1 5,2 Marxilaiset terroristijärjestöt – IRA, ETA, PLO, ..., VS 16.3.2006
 6. Äärivasemmistoryhmä ilmoitti lähettäneensä Kreikan pommipaketit, Helsingin Sanomat 23.11.2010
 7. Who are the Conspiracy of Fire Cells?, John Brady Kiesling, former U.S. Foreign Service Officer, updated 8.11.2010, e.g.: "SPF will be happy to see the collapse of consumer society but, to its elitist world-view, Greek workers -- aspiring petty-bourgeois drones -- are willing slaves who deserve no sympathy."
 8. Sri Lankan sotarikoksia kaivetaan vihdoin haudasta, Helsingin Sanomat, pääkirjoitus 9.2.2014.
 9. 9,0 9,1 9,2 EUROPEAN UNION TERRORISM SITUATION AND TREND REPORT (TE-SAT) 2020 (sivut 11 ja 15-18) 23.6.2020. Europol.
 10. Terrorismista kirjan tehnyt tutkija Leena Malkki: Suomessa hyväksyntää poliittiselle väkivallalle on erityisesti äärioikeistossa Helsingin Sanomat. 13.10.2020.
 11. Onko Usama bin Ladin Euroopassa?, Anssi Kullberg (VS), 9.4.2002
 12. 12,0 12,1 The Jihad Against the Jihadis - How moderate Muslim leaders waged war on extremists—and won, Fareed Zakaria, NEWSWEEK Feb 22, 2010 (Mumbaista kotoisin olevan päätoimittaja, kirjailija, Ph.D. Fareed Zakarian isä oli muslimioppinut ja Intian sosialistisen kongressipuolueen poliitikko, äiti Sunday Times of Indian päätoimittaja. Hän on liberaalin ja USA-liberaalin välimaastossa, Obaman kannattaja ja Bushin vastustaja mutta hänestä 80-luvun ongelmiin tarvittiin Reaganin politiikkaa.
 13. Hizbollahin itsemurhapommittajat ovat useammin sosialisteja kuin islamisteja, VS 9.8.2006
 14. 14,0 14,1 Jihadismitutkija Olivier Roy: Radikalismi on islamisoitunut Yle Uutiset. 30.6.2016.
 15. https://en.wikipedia.org/wiki/Oklahoma_City_bombing
 16. https://en.wikipedia.org/wiki/Libertarian_pledge
 17. Punainen jihad – antiamerikkalaisuus ja al-Qaida liittoutumassa?, VS 21.3.2004
 18. 18,0 18,1 Kirjaväite: Putinin taistelujoukkoja solutettu länteen – valmistautuvat sabotaasiin, lietsontaan ja sotaan, Iltasanomat 14.4.2016.
 19. Russian Footprints, General Ion Mihai Pacepa. Lt. General Ion Mihai Pacepa is the highest-ranking intelligence officer ever to have defected from the former Soviet bloc. His book Red Horizons has been republished in 27 countries. National Review, August 24, 2006
 20. Johan Norberg: Progress (sivu 103) 2016. Oneworld Publications.

Katso myös

Aiheesta muualla