Itsenäisyyspuolue

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Itsenäisyyspuolue (aiemmin Vapaan Suomen Liitto) on vuonna 1994 vastarannankiiski Ilkka Hakalehdon (ex-kesk) johdolla perustettu puolue, jonka koko idea on EU:n vastustaminen. Puolue ei ole koskaan saanut kansanedustajia; sillä on joitakin kunnanvaltuutettuja.

Vuonna 1997 perustettu äänenkannattaja on nimeltään Vapaa Suomi, jonka päätoimittaja on puolueen nykyinen puheenjohtaja Antti Pesonen. Keväällä 1995 puolueessa oli ehkä 1000 jäsentä.

Ei sananvapaudelle

"Laumaihminen on median edessä aseeton. Sen vuoksi median valtaa pitää suitsia perustuslailla. Tällaisen vaatimuksen Itsenäisyyspuolue on tosiaan täräyttänyt", kirjoitti puolueen varapuheenjohtaja Mauri Nygård esimerkkinä puolueen rohkeista aloitteista[1]. Tällainen kansallissosialistishenkinen näkemys vastaa hyvin pitkälti sosialismin ja kansallissosialismin isän, Rousseaun mielipiteitä, joilla hän viittaa "yleistahtoon".

Suomalainen puolue

Suomalainen puolue erkani itsenäisyyspuolueesta vuonna 2009 protestiksi IPU:n eurovaaliosallistumiselle (vuosien 1999 ja 2004 boikottien jälkeen)[2]. Eri asia kuin 1800-luvun Suomalainen puolue (= 1900-luvun alun "vanhasuomalaiset"; vrt. nuorsuomalainen puolue).

Viitteet

  1. HS Mielipide 9.6.2010, s. C7, korostus lisätty
  2. Jukkola rakentaa uutta puoluetta, 26.8.2009