Konservatismi

Liberalismiwikistä
(Ohjattu sivulta Konservatiivi)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Konservatismi ("vanhoillisuus") on poliittinen aate, joka pyrkii säilyttämään vanhaa ja vastustaa äkillisiä muutoksia (radikalismia).

Konservatiivit ovat arvokonservatiiveja, mutta talouskysymyksissä heidän kantansa vaihtelevat liberalistisista sosialistisiin. Poliittisesti konservatismi ei siis ole liberalismin vastakohta. Konservatiivi ei kuitenkaan voi olla täysin talousliberaali, sillä on mahdotonta erottaa täysin toisistaan suostuvaisten aikuisten keskinäisiä taloudellisia ja ei-taloudellisia toimia ja vastustaa vain jälkimmäisiä.

Usein sanotaan, että konservatismi, sosialismi ja liberalismi ovat kolme suurta aatetta, mutta konservatismi on melko kulttuurisidonnainen aate.

Esimerkkejä

Väkivalta

Konservatiivit kannattavat usein kovia otteita rettelijöitsijöitä ja huligaaneja vastaan. He saattavat hyväksyä sen, että vartijat poistavat asiakkaita tai muita ravintolasta tarpeettoman väkivaltaisesti (kuten poistavat vartijavahti-esimerkeissä), tai poliisin tarpeettoman kovat otteet rikollisia tai epäiltyjä kohtaan. ("Sai ansionsa mukaan.")

Sen sijaan liberaalit pitävät tiukasti kiinni laillisuusperiaatteesta eivätkä yleensä hyväksy fyysisiä rangaistuksia. Ne hyväksyvä pikkuruinen vähemmistökin hyväksyy niiden toimeenpanon vain oikeuden päätöksellä (laillisuusperiaate).

Liberaalit voivat toki hyväksyä sellaisen voimankäytön, joka on kohtuullista tilanteeseen nähden esimerkiksi kiinniottajan turvallisuuden vuoksi.

Tämä ongelma koskee niin julkisia kuin yksityisiäkin turvallisuuspalveluja. Tuomiovallan on oltava riippumaton ja laillisuusperiaatteesta on pidettävä tiukasti kiinni.

Liberalismin ja konservatismin ero

Tohtori Heikki Pursiainen kirjoitti liberalismin ja konservatismin (paikoin ehkä oikeammin traditionalismin) eroista. http://www.libera.fi/blogi/jari-ehrnroothin-vanhoillinen-visio/

Konservatismin haaroja

Konservatismin sukulaisaatteita

  • Traditionalismi haluaa palauttaa viisaat ammoiset perinteet.
  • Reaktionäärisyys eli taantumuksellisus haluaa palata monarkian aikaan, oikeasti, ja vanhaan poliittiseen malliin.

Nuo aatteet haluavat taaksepäin. Konservatiivit haluavat usein eteenpäin mutta vain tarpeeksi hitaasti ja varovasti, ettei tehdä vaarallisia virheitä ja lakkauteta vuosisatojen myötä muotoituneita toimivia käytäntöjä ymmärtämättä niitä.

Aiheesta muualla