Uuskonservatismi
Uuskonservatismi (neoconservatism, neocon) oli republikaanipuolueen valtavirtaa ennen Donald Trumpia. Ronald Reagan ja George W. Bush voidaan eroistaan huolimatta laskea uuskonservatiiveiksi.
Uuskonservatiivit tulevat usein vasemmalta, kuten Reagan, ja heillä on jäljellä idealistinen näkemys siitä, miten Yhdysvaltojen tulisi auttaa hyvä voittoon maailmassa, vaikka he ovat oppineet ymmärtämään monet vasemmistolaiset keinot toimimattomiksi. He saattavat liian herkästi tehdä interventioita maailmanpolitiikkaan, mistä paleokonservatiivit pitävät Irakin sotaa esimerkkinä.
Uuskonservatiivit kannattavat avoimia rajoja ja vapaakauppaa toisin kuin paleokonservatiivit, jotka yleensä ovat halunneet pystyttää tullimuureja etenkin teräs-, paperi- ja lentokoneteollisuuden suojaksi.[1]
Sosialisti Michael Harrington otti termin uuskonservatiivi käyttöön nykymerkityksessään 1970-luvulla. Hänen mukaansa uuskonservatiivit olivat entisiä vasemmistolaisia, jotka olivat siirtyneet oikealle: he kannattivat yhä sosiaalidemokratiaa ja hyvinvointivaltiota, joskaan ei välttämättä sen silloisessa muodossa, mutta liittoutuivat Nixonin kanssa ulkopolitiikassa kuten Neuvostoliiton vastustamisessa. Irving Kristolin mukaan uuskonservatiivi on "todellisuuden murjoma vasemmistolainen" - sellainen, joka muuttui konservatiivisemmaksi nähtyään vasemmistolaisen politiikan seuraukset. Kristolin mukaan ero tavallisiin konservatiiveihin oli siinä, että uuskonservatiivit suhtautuivat ideologioihin vakavasti ja esittivät vaihtoehtoisia uudistuksia eivätkä vain moittineet vasemmistolaisia uudistuksia[2].
Viitteet
- ↑ Media: For Buchanan, A New Pulpit And Target. New York Times 9.9.2002. Viitattu 4.11.2017 (englanniksi)
- ↑ Kristol, Irving. "American conservatism 1945-1995". Public Interest, Fall 1995.