Ossi Nyman

Kohteesta Liberalismiwiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Ossi Nyman (s. 1978) elää työttömyyskorvauksilla mutta välttelee tahallaan töitä. Hän kirjoitti tästä romaanin Röyhkeys vuonna 2017, jolloin moni työtön suuttui hänelle asemansa pilaamisesta.

Nymanin yksinhuoltajaäiti paiski koko ajan töitä,[1] mutta hänen kaltaisilleen jää vähän käteen, koska heiltä verotetaan rahat tahallaan työttömille ja muihin valtion menoreikiin, joista yhdessä kertyy toistasataa miljardia euroa vuodessa. Verotus synnyttää kannustinloukkuja, jotka tuottavat lisää ossinymaneja.

Työttömyyskorvauksen vastikkeellisuus

Työttömyyskorvauksen vastikkeellisuuden syy on siinä, että muuten työttömyyskorvauksia pitäisi pienentää ja työntekijöiden työttömyysvakuutusmaksuja nostaa. Ks. karenssi.

Samalla tavalla muissakin kotivakuutuksestakin joutuu maksamaan ylimääräistä, jos ei käytä turvalukkoa, ja korvauksia saa vähemmän, jos on jättänyt ovensa lukitsematta. Muuten kaikkien korvauksia pitäisi leikata tai vakuutusmaksuja nostaa.

Nirsoilu

Nyman kertoi Helsingin Sanomissa lokakuussa 2017, ettei tiennyt mitä haluaa tehdä mutta ei ainakaan halunnut tehdä tarjolla olleita töitä. Monet muut työttömät sanoivat ajattelevansa samoin. Toiset taas suuttuivat siitä, että Nyman pilasi luottamuksen heihin ja lisäsi aktiivimallien säätämisen tarvetta.

Nekin työt, joita jotkut eivät halua tehdä, ovat yleensä paljon terveellisempiä ja miellyttävämpiä kuin valtaosa töistä viime vuosisatoihin asti, kun ihmiskunta eli äärimmäisessä köyhyydessä nykykapitalismin syntyyn asti. Omalla kustannuksellaan töistä voi kieltäytyä, mutta toisten rahoilla sitä ei pitäisi tehdä.

"Työtä on vähemmän kuin työntekijöitä"

Jotkut luulevat, että töitä ei riitä kaikille.

Viitteet

Aiheesta muualla

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ossi_Nyman