Punavihreät

Kohteesta Liberalismiwiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Punavihreys viittaa vihertävään vasemmistoon. Punavihreät puolueet ovat usein marxistien ja radikaalien vihreiden muodostamia.

Varsinaisissa vihreissäkin puolueissa voi olla mukana tavallisten vihreiden lisäksi mm. punavihreitä, sinivihreitä ja äärivihreissä.

Maailma

Hollannin Greenleft-puolue on vuonna 1989 muodostettu yhteenliittymä kommunistipuolueesta, pasifistis-sosialistisesta puolueesta, vihertävästä radikaalipuolueesta ja uskonnollisesta puolueesta.

Italian The Left – The Rainbow -koalitio perustettiin joulukuussa 2007 kahdesta kommunistipuolueesta, yhdestä vihreästä puolueesta ja demokraattisesta sosialistipuolueesta.

Green Left Weekly oli Australian marxilais-leninistisen (vuoteen 1986 trotskilaisen) Demokraattisen sosialistipuolueen antikapitalistinen lehti, perustettu vuonna 1991. Vuonna 2010 puolue liittyy Sosialistiseen allianssiin, jonka se oli saattanut lakuun vuonna 2001 "Kansainvälisen sosialistisen organisaation" ja kuuden muun sosialistijärjestön kanssa. Lehti mm. syyttää voitontekoa kaikista sosiaalisista ja ekologisista ongelmista ja sanoo Kuubaa demokratiaksi eikä kerro mitään sen epäkohdista[1].

Suomi

Filosofian professori Timo Airaksisen mukaan "punavihreät anarkistit tuhoavat kaduilla toisten omaisuutta kuin saastaa" mukana olemisen ilosta. [2]

Viitteet

  1. http://www.amazon.com/Green-Left-Weekly/dp/B00007KPQD
  2. "Saasta kuuluu sivistykseen", Helsingin Sanomat 17.11.2010, s. C3, Johan Lahdenperä

Katso myös

Tietoa muualla