Totalitarismi
Totalitarismi on yhteiskuntajärjestelmä, jossa valtion valta ulottuu yhteiskunnan kaikille aloille[1]. Sen vastakohta on liberalismi.
Esimerkkejä
Tunnetuimpia esimerkkejä ovat Leninin ja Stalinin Neuvostoliitto, Mussolinin fasistinen Italia ja Adolf Hitlerin natsi-Saksaa, osin Ranskan vallankumouksen äärivasemmiston valtakausi 1792/3-94,
Demokratia
Totalitarismi voi olla periaatteessa demokraattinen. Valko-Venäjä on periaatteessa demokraattinen totalitarismi, joskaan ei äärimmäinen totalitarismi. On arvioitu, että Valko-Venäjän, Venäjän ym. itsevaltaiset johtajat menettäisivät valtansa, mikäli niissä olisi liberalismin alkeita kuten sananvapaus ja ilmaisunvapaus.
Toimiakseen ja säilyäkseen totalitarismi vaatii yleensä käytännössä poliisivaltion, propagandaa, toisinajattelijoiden vainoa ym. epäliberaaleja elementtejä.
Rousseau
Totalitarismien keskeisenä ideologina pidetään sosialisti Jean-Jacques Rousseauta, joka hyökkäsi toisaalta valistusajattelijoiden tavoin vanhaa valtaa vastaan mutta myös vastusti valistusajattelijoiden ajatusta liberaalista demokratiasta ja vaati kansalaisilta täydellistä alistumista valtion vallan alle, jotta valtio voisi määrätä heidät elämään paremmin. Ranskan vallankumouksen terrorikautta 1793-94 johtanut Robespierre, "Rousseaun verinen käsi", oikeutti valtansa Rousseaun opilla.
Historia
Termi totalitarismi tuli käyttöön vähitellen 1930-luvulta alkaen, mm. Mussolini käytti sanaa.
Viitteet
- ↑ Kielitoimiston sanakirja, Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. 2004, ISBN 952-5446-11-5