Utilitarismi

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Utilitarismi on filosofia, joka kannattaa onnellisuuden (tai muunlaisen hyödyn) maksimointia mutta ei tällaisen kyselyonnellisuuden. Utilitaristit ovat perinteisesti olleet liberaaleja, uskoen, että vapaus tuottaa pitkällä aikavälillä enemmän onnellisuutta kuin väkivaltaisesti onnellisuutta tuottavat ratkaisut, mutta poikkeuksiakin on.

Kuuluisia utilitaristeja

Näitä kaikkia voi pitää myös liberaaleina muttei puhdasoppisina. Hutcheson ja Hume olivat kovin maltillisia kuten usein muutkin varhaisimmat liberaalit, Mill ajoittain hyvin vasemmistolainen. Benthamille liberalismi oli korostetusti vain väline. Hutcheson, Bentham, Mill ja usein Hume lasketaan klassisiksi liberaaleiksi.

Etenkin Bentham ja Singer ovat kuuluisia siitä, että he korostivat ainakin joidenkin eläinten onnellisuudella olevan merkitystä. Benthamia pidetään eläinhyvinvointiliikkeen isänä ja Singeriä nykyisenä johtohahmona. Bentham nimetään toisinaan ensimmäiseksi feministiksi ja kummipoika Mill oli hänen seuraajansa tässäkin. Moni klassinen liberaali piti naisia tasa-arvoisina, mutta varhaisimpien liberaalien ajattelu oli usein asteittaista ja eklektistä monessa muussakin asiassa, monen kantoja ei edes tiedetä, ja vasta vähitellen liberalismille muodostui useimpiin asioihin kanta, jollainen olisi monen mielestä ollut jo alussa johdettavissa liberalismin perusperiaatteista.