Arvokonservatismi

Liberalismiwikistä
(Ohjattu sivulta Arvokonservatiivi)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Arvokonservatismi eli kulttuurikonservatismi ("vanhoillisuus") tarkoittaa halua säilyttää tietty (usein oma) kulttuuri, usein laeilla, jotka kieltävät toisenlaisen toiminnan.

Konservatiivit kannattavat vallitsevien tai jokin aika sitten vallinneiden arvojen tai kuvitellun aiemman kulta-ajan arvoja ja asenteita, jotka voivat teoriassa olla arvoliberaalejakin. Tyypillisesti konservatiivin mielestä todistustaakka on uusien tai äsken tehtyjen muutosten kannattajilla, mitä he saattavat perustella varovaisuudella. Liberaalin mielestä todistustaakka on uusien tai vanhojen kieltojen kannattajalla.

Arvoliberaali sallii siis ihmisten elää haluamallaan tavalla (ainakin) niiltä osin kuin kyse ei ole taloudellisesta toiminnasta eikä toisia vahingoiteta. Arvoliberalismin vastakohta on arvototalitarismi, jossa valtio tai muu taho määrää kaikesta (ainakin ei-taloudellisesta). Arvokonservatismi liittyy tyypillisesti arvototalitarismiin mutta pitkään liberaalissa maassa se voisi olla arvoliberaaliakin.

Toisinaan arvokonservatismilla tarkoitetaan arvototalitarismia, mitä sanaa käytetään hyvin vähän.

Länsimaat

Länsimaissa arvokonservatismiin liitetään usein mm. halu kieltää abortti, avioerot, homoseksuaalisuus ja esiaviollinen seksi (kuten Vanhassa testamentissa).

Suomi

Kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset vetoavat konservatiivisiin seurakuntavaalien äänestäjiin, useimmat muut puolueet sekä konservatiivisiin että liberaaleihin uskoviin.[1] Eduskuntapuolueista vain KD:n ja Perussuomalaisten puheenjohtajat vastustavat sukupuolineutraalia avioliittolakia, siis kansalaisten yhdenvertaisuutta[2].

Päivi Räsänen on määritellyt Kristillisdemokraatit arvokonservatiiveiksi, ja Savon Sanomienkin mielestä arvokonservatismi erottaa Kristillisdemokraatit muista selkeimmin[3]. Hänen kaudellaan puolueesta on tullut entistäkin vanhoillisempi[4].

Räsänen arvioi homoseksuaalisuutta tukeneeseen Pride-kulkueeseen tehtyjä kaasuiskuja "vastaiskuksi arvoliberalismille" mutta muutti sittemmin mielipidettään[5]

USA

Yhdysvalloissa termi "arvokonservatiivi" on alkanut korvata termiä "uskonnollinen oikeisto", joskin sekä oikealla että vasemmalla on sekä arvokonservatiiveja että arvoliberaaleja.

Muut kulttuurit

Konservatiivijuutalainen saattaa noudattaa Raamatun määräyksiä olla leikkaamatta tukkaansa ja partaansa, kieltää avioerot ja esiaviollisen seksin jne. Konservatiivinen muslimi saattaa kannattaa vanhoillisia uskonoppeja kuten sharia-lakia ja esiaviollisen seksin kieltoa.

Näin on myös länsimaiden vanhoillisimpien juutalaisten ja muslimien keskuudessa.

Viitteet

  1. Politiikkaa ja uskontoa ei voi eristää toisistaan, uskontososiologi Valdemar Kallunki, HS.fi pääkirjoitus 28.10.2010
  2. Sukupuolineutraali avioliitto tekee tuloaan, MTV3.fi 21.07.2010
  3. Aamun lehdet, Yle.fi uutisoi Savon Sanomien pääkirjoituksen 31.8.2009
  4. "Ihmepelastus", Helsingin Sanomat 31.10.2010, Unto Hämäläinen HS
  5. "Poliitikot tuomitsevat vihaiskut", Helsingin Sanomat 10.7.2010, s. A3

Katso myös

Aiheesta muualla