Bjørn Lomborg

Kohteesta Liberalismiwiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Bjørn Lomborg yritti todistaa taloustieteilijä Julian Simonin olevan väärässä, mutta joutui toteamaan faktojen olevan Simonin puolella ja sai siksi kaltaistensa vihat niskaansa.

Julian Simonin henkilökuva "The Doomslayer"[1] Wired-lehdessä ärsytti tilastotieteilijä-ympäristöaktivisti Bjørn Lomborgin todistamaan Simonin väitteet vääriksi, mutta työssään Lomborg lopulta päätyi toteamaan Simonin olleen oikeassa ja kirjoitti kirjan The Skeptical Environmentalist, jossa hän kumoaa monia pessimistisiä väitteitä ympäristön tilasta.

Akateeminen ura

Lomborg on nykyään apulaisprofessori. Vuonna 2004 hän erosi Tanskan ympäristöministeriön alaisen ympäristöarviointi-instituutin johtajan paikalta takaisin akateemiselle uralle. Aiemmin hän on ollut Aarhusin yliopistossa mm. lehtorina.

Ilmastonmuutos

Copenhagen Consensus -ryhmänsä raportissa Lomborg katsoi, että ilmastonmuutoksen estäminen tulee liian kalliiksi: samoilla resursseilla voi parantaa maailmaa enemmän hoitamalla muita ongelmia. Seuraavassa vastaavassa raportissa Lomborg kuitenkin korosti, että ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja sen kumoamiseen teknisin keinoin kannattaa sijoittaa kohtalaisesti.

Vuonna 2010 ilmestyneessä kirjassaan Smart Solutions to Climate Change Lomborg toteaa jo ilmastonmuutoksen ihmiskunnan merkittävimmäksi haasteeksi ja esittää 100 miljardin dollarin rahastoa sen ehkäisyn ja siihen sopeutumisen tutkimukseen.[2] Ilmastopaneeli IPCC:n johtaja suosittelee tätä kirjaa.[2] Lomborg ei ole aiemminkaan kiistänyt ilmastonmuutosta[2] mutta on aiemmin pitänyt liian monien muiden maailman ongelmien hoitoa tehokkaampana käyttönä rahalle.

Teoksia

  • "Nucleus and Shield: Evolution of Social Structure in the Iterated Prisoner's Dilemma", American Sociological Review, 1996.
  • The Sceptical Environmentalist, Cambridge University Press, 2001.
  • (ed.) Global Crises, Global Solutions, Copenhagen Consensus, Cambridge University Press, 2004
  • Cool It: The Skeptical Environmentalist's Guide to Global Warming, 2007
  • Smart Solutions to Climate Change, Cambridge University Press, 2010, ISBN 978-0-521-76342-4.

Viitteet