Gudrun Schyman

Kohteesta Liberalismiwiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Gudrun Schyman oli Ruotsin Vasemmistopuolueen ja keväästä 2005 Feministiskt initiativ -puolueen johtaja. Hän on ehdottanut "miesveroa" ja sanonut naisten syrjinnän olevan Ruotsissa samanlaista kuin talibanien Afganistanissa.

Schyman liittyi Vasemmistopuolueeseen 1970-luvulla sen ollessa Kommunistinen vasemmistopuolue. Hän oli sen pitkäaikainen puheenjohtaja ja omasi innokkaan kannattajakunnan.

Schyman joutui eroamaan puoluejohdosta huijattuaan veronmaksajien rahoja itselleen ja törttöiltyään kännissä julkisissa tilaisuuksissa. Schyman oli tehnyt samantapaisia aiemminkin mutta aina palannut voitokkaana. Ratkaiseva isku oli, kun tammikuussa 2003 kävi ilmi, että hän oli maksattanut valtiolla ja puolueella matkoja mm. pariisilaisen rakastajansa luokse ja silti vähentänyt ne veroissa salaten sen, ettei ollut itse maksanut matkoja.

Ruotsi = Afganistan

Vuoden 2002 puoluekokouksessa Schyman piti "Talibanpuheen", jossa hän väitti, että naisten sorto tapahtuu Ruotsissa samojen normien, rakenteiden ja kaavojen mukaan kuin talibanien Afganistanissa.[1]

Verorikokset

Schyman maksatti valtiolla ja puolueella matkoja mm. pariisilaisen rakastajansa luokse ja silti vähensi ne veroissa salaten sen, ettei ollut itse maksanut matkoja.

Vuoden 2003 alussa kävi ilmi, että Schyman oli vähentänyt verotuksessa matkakuluja, joiden maksaja olikin valtio tai puolue eikä hän itse. Schyman vältti oikeudenkäynnin sopimuksella sakoista ja lisäveroista myönnettyään syyllisyytensä. Verorikoksista syntyi kohu ja Schyman erosi puoluejohtajan paikalta. [2][3]

Miesvero

Syksyllä 2004 Schyman ja joukko muita vasemmistopuoluelaisia teki aloitteen "miesverosta", jolla maksettaisiin miesten naisiin kohdistaman väkivallan kuluja. [4]

Feministiskt initiativ (Fi)

7.12.2004 Schyman ilmoitti eroavansa Vasemmistopuolueesta ajaakseen feminismiä. Keväällä 2005 perustettiin FI-puolue, jonka johtajana Schyman toimi tammikuuhun 2011 ja jonka johtotehtävissä hän yhä on. Puolue on kuitenkin saanut vaaleissa vain prosentin osien kannatuksen.

Schyman yritti alussa väittää puolueen olevan aaterajat yrittävä ja saaneen joukkoonsa porvareitakin. Kun häneltä sitten kysyttiin, keitä porvareita, pitkän miettimisen jälkeen hän keksi yhden. Kysyttäessä tämäkin ”porvari” tunnusti olevansa Vasemmistopuolueen äänestäjä. (lisää VS:ssä)

Katso myös

  • Demarien puheenjohtajana Mona Sahlin harrasti samantapaisia petoksia ja törttöilyjä.
  • Tiina Rosenbergin artikkelissa kerrotaan lisää FI-puolueesta.

Viitteet

  1. Tal av Gudrun Schyman, Helgo.net, luettu 15.3.2013.
  2. Gudrun Schyman lämnar vänsterpartiet, Ruotsin yleisradio SVT, 7.12.2004.
  3. Gudrun Schyman erkänner skattebrott, Expressen
  4. Kansanedustajat esittävät Ruotsiin miesveroa, Kaleva 5.10.2004.

Aiheesta muualla