Hintajäykkyys

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Hintajäykkyys tarkoittaa, että hinnat eivät tahdo muuttua kysynnän ja tarjonnan muuttumista vastaavasti. Hintajäykkyyttä on yleensä vain lyhyellä aikavälillä, useimmiten vain alas- tai ylöspäin, ei molempiin.

Nimellinen hintajäykkyys tarkoittaa esimerkiksi, että myyjät eivät suostu laskemaan hintoja (esimerkiksi ammattiliitot palkkoja), vaikka kysyntä vähenee tai tuotanto halpenee. Tämä johtuu usein institutionaalisista syistä kuten hintasääntely, sopimukset (esim. pitkäaikainen sopimus hinnasta, työehdoista tai vuokrasta), ammattiliitot mutta myös itsepäisyydestä, tarpeista tai itsekkyydestä.

Reaalinen hintajäykkyys

  • Hintajousto ei ole hintajäykkyyden vastakohta, vaan se viittaa kysynnän muuttumiseen hinnan muuttumisen vaikutuksesta eikä hinnan muuttumiseen esim. kysynnän muuttumisen vaikutuksesta.

Muuta

Hintajäykkyys on yleensä sitä suurempaa, mitä vähemmän myyjiä alalla on.[1] Jos esimerkiksi alalla on yksi voimakas ammattiliitto, palkkataso siis sopeutuu heikosti työn kysynnän muutoksiin ja näin ollen sopeutuminen tapahtuu työllisyyden heikkenemisenä.

Viitteet

Aiheesta muualla