Julkinen velka

Kohteesta Liberalismiwiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Julkinen velka

Verotusta ilman edustusta

Velkarahoituksella valtiot siirtävät verotaakan seuraaville sukupolville, vaikka näillä ei vielä ole äänioikeutta velkaantumispäätöstä tehtäessä. Tämä on vastoin "No taxation without representation" -periaatetta.

Lisäksi velkaantumalla valtiot asettautuvat rahoittajiensa armoille. Näin finanssilaitokset päätyvät tulevien sukupolvien edustajiksi.

Liikavelkaantumisen syyt

Dosentti Seppo Tiihonen arvioi, että Suomen liiallinen velkaantuminen johtuu osittain siitä, että Suomessa ei tuoteta automaattisesti tarpeeksi pitkän aikavälin kestävyyslaskelmia ja riskiarvioita, ja osittain siitä, että poliitikot eivät välitä niistäkään, joita jo nyt tuotetaan. [1]

Viitteet

  1. Dosentti Seppo Tiihonen kirja-arviossaan, Kanava 8/2011, sivu 70.

Katso myös

Aiheesta muualla

Dataa

  • Julkinen velka prosentteina BKT:sta, Suomi (kuvaaja, Google.fi, muidenkin maiden tiedot ja julkinen alijäämä)
  • http://www.findikaattori.fi/44/ "julkisyhteisöjen alijäämä vuonna 2010 oli 4,6 miljardia euroa eli 2,5 prosenttia suhteessa BKT:hen." "Julkisyhteisöjen velan määrä kasvoi 12 miljardilla eurolla 87 miljardiin euroon vuoden 2010 aikana. Valtion velka kasvoi 11,5 miljardia ja kuntien velka kasvoi 0,5 miljardia euroa. Velan suhde BKT:hen kasvoi samalla 48,3 prosenttiin "
  • Julkinen talous, stat.fi