Mark Lynas

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Historioitsija Mark Lynas on kuuluisa vihreä aktivisti, tietokirjailija ja mm. lehtien Ecologist, Geographical, Granta, The Guardian, New Statesman ja The Observer kolumnisti. Vähintäänkin kolmea viimeksi mainittua pidetään johtavina vasemmistolaisina lehtinä.

Vuosina 2011 - 2013 Lynas myönsi olleensa aiemmin epätieteellinen ja pyysi anteeksi kuuluisia tekojaan.

Vuonna 2001 Lynas tunnetusti heitti kakun Bjørn Lomborgin naamaan "palkkiona tämän valheista".[1][2] Tammikuussa 2013 Lynas myönsi vandalisoineensa biotekniikan kenttäkokeita ja hyökänneensä biotekniikan tiedettä vastaan vielä vuonna 2008 mm. The Guardianin sivuilla, vaikkei ollut ikinä lukenut yhtään tieteellistä artikkelia biotekniikasta tai kasvitieteestä. Mielenmuutoksensa syyksi Lynas kertoi sen, että hänen GM-tieteenvastaisuutensa alkoi tuntua yhä yhteensopimattomammalta hänen tiedemyönteisen ilmastonmuutosaktivisminsa kanssa, koska tiede todistaa ihmisen roolia ilmastonmuutoksessa. Lynas arvosteli aiempia järjestöjään kuten Greenpeace ja luomukauppajärjestöt siitä, että nämä sivuuttivat täysin tieteelliset tosiasiat GMO:ien turvallisuudesta. Lynas myönsi olleensa "täysin väärässä vastustaessaan GMOita." [3][4][5][6]

Vuonna 2010 Lynas julkaisi vasemmistolaisessa New Statesman -lehdessa artikkelin "Why We Greens Keep Getting It Wrong"[7] ja oli pääesiintyjä TV-ohjelmassa "What the Green Movement Got Wrong."[8] Näissä hän otti samantapaisia kantoja kuin Patrick Moore, Bjørn Lomborg, Stewart Brand ja Richard D. North ja myönsi monia aiempia kantojaan vääriksi. Hänen ja muiden ympäristöaktivistien ydinvoimavastustus oli nopeuttanut ilmastonmuutosta, DDT:n kielto oli johtanut miljooniin kuolemiin, ja GM-kasveja tarvittiin maailman ruokkimiseen.

Viitteet