Turkki

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Turkki on eurooppalaiseksi maaksi hyvin epävapaa, arabimaaksi melko vapaa. Taloudellinenkin vapaus on keskinkertaista. Maa on Naton jäsen.

Äänikynnys on peräti 10 %, minkä vuoksi islamistinen AKP-puolue saa selvän enemmistön paikoista ilman äänten enemmistöä.

AKP:tä syytetään korruptiosta, ihmisoikeuksien tukahduttamisesta ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden murtamisesta, ilmeisesti syystä.

Korruptio

"Pääministeri Recep Tayyip Erdoganin poika kutsuttiin kuulusteltavaksi. Ministerien poikia, valtion omistaman pankin johtaja ja muita silmäätekeviä joutui syytteeseen lahjonnasta." "Julkisuuteen vyöryi kuvia setelitukoista kenkälaatikoissa ja epäilyjä laittomista rakennushankkeista sekä kultakaupoista Iranin kanssa."

"Pääministeri on avannut sodan korruptiotutkimuksia tehneitä viranomaisia vastaan. Hän syyttää heitä "salamurhayrityksestä" ja yrittää estää oikeuslaitosta tekemästä työtään itsenäisesti. Kymmeniä tutkimuksiin osallistuneita poliiseja on siirretty syrjään. Tutkimusten toinen aalto jumittui, koska poliisi ei suostunut panemaan toimeen syyttäjän pidätysmääräyksiä."

"Istanbulin Taksim-aukion kupeessa olevasta Gezi-puistosta alkoivat hallituksen vastaiset mielenosoitukset, joihin poliisi vastasi suhteettomalla voimankäytöllä. Kovat otteet saivat mielenosoittajajoukot paisumaan miljooniin."

"Turkissa uskotaan yleisesti, että korruptiotutkimusten taustalla on valtataistelu Erdoganin kannattajien ja vaikutusvaltaisen entisen imaamin Fethullah Gülenin välillä. He olivat ennen liittolaisia, mutta viime aikoina riidat ovat ryöpynneet julkisuuteen. Yhdysvalloissa asuvan Gülenin tukijoita arvioidaan olevan paljon Turkin poliisissa ja hallinnossa. Tämä selittää osaltaan pääministerin käsitystä salaliitosta häntä vastaan."

"On todennäköistä, että kyseessä on yhdistelmä valtataistelua ja todellista korruptiota."

http://www.hs.fi/ulkomaat/Vuosi+repi+Turkin+kiiltokuvan/a1388813279916

Lisää aiheesta: http://www.hs.fi/ulkomaat/Turkki+erotti+25+poliisia+p%C3%A4%C3%A4ministeri+lupasi+katkoa+k%C3%A4si%C3%A4/a1387684433025 http://www.hs.fi/ulkomaat/Useita+pid%C3%A4tettiin+syytettyn%C3%A4+lahjonnasta+Turkissa/a1387605220040 http://www.hs.fi/ulkomaat/Turkin+hallitus+irtisanoi+satoja+poliiseja++potkut+yhdistetty+korruptiovyyhtiin/a1389062231228 http://www.hs.fi/ulkomaat/Korruptioskandaalin+ahdistama+Turkin+hallitus+irtisanoi+poliisip%C3%A4%C3%A4llik%C3%B6it%C3%A4/a1389148690634

Aiheesta muualla