Dambisa Moyo

Kohteesta Liberalismiwiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Dambisa Moyo (s. 1969) on kansainvälinen ekonomisti, joka on kirjoittanut kehitysapua arvostelevan bestsellerin Dead Aid: Why Aid is Not Working and How There is a Better Way For Africa,[1] ("Kuollut apu: Miksi apu ei toimi ja miten Afrikalle on parempi tie") (2009).

Moyon toinen kirja How the West Was Lost: Fifty Years of Economic Folly - And the Stark Choices that Lie Ahead julkaistiin helmikuussa 2011.[2]

Elämä

Moyo syntyi ja kasvoi Lusakassa, Sambiassa.[3] Hän on suorittanut Oxfordin yliopistossa taloustieteen tohtorin tutkinnon. Vuonna 1997 Moyo saavutti julkishallinnon master-tutkinnon kansainvälisen kehityksen alalta Harvardin yliopistosta (Kennedy School of Government). Hänellä on myös MBA-tutkinto rahoituksesta ja BS-tutkinto kemiasta Amerikan yliopistosta Washington D.C:stä. Hän on työskennellyt Maailmanpankissa sekä globaalin makrotaloustieteen ekonomistina Goldman Sachsissa.

Palkinnot ja jäsenyydet

TIME Magazine nimesi Moyon yhdeksi maailman sadasta vaikutusvaltaisimmasta ihmisestä toukokuussa 2009.[4]

Moyo kirjoittaa säännöllisesti talouslehtiin kuten The Economist[5] ja Financial Times[6].

Moyo on lasten hyväntekeväisyyteen keskittyvän Absolute Return for Kids (ARK) -sijoitusrahaston suojelija[7] sekä kehitysmaiden paikallisyhteisöjen koulutusmahdollisuuksia edistävän Room to Read -hyväntekeväisyysjärjestön hallituksen jäsen.[8]

Kirjat

Dead Aid

Dead Aid: Why Aid Is Not Working and How There is Another Way for Africa osoittaa, miten kehitysapu on vahingoittanut Afrikkaa ja miten se tulisi poistaa[9]. Se pääsi New York Times -lehden bestseller-listalle. Se on julkaistu kiinaksi, englanniksi, ranskaksi, saksaksi, kreikaksi, italiaksi, japaniksi, koreaksi, puolaksi, portugaliksi ja hollanniksi.

Kirja esittää, miten kehitysmaat voivat rahoittaa kehitystä sen sijaan, että eläisivät ulkomaisen avun varassa.

Erkki Tuomiojan mukaan "Moyon väärin suunnatun ja korruptiivisia rakenteita ylläpitävän kehitysyhteistyön kritiikki on täysin perusteltua samoin kuin hänen ohjelmallinen näkemyksensä, että kehitysyhteistyö tulee ajaa alas ja korvata normaaleilla kauppaan ja taloudelliseen yhteistyöhön liittyvillä rahavirroilla. - - Markkinavoimien kuri pitää huolen siitä, että rahahanat sulkeutuvat heti, jos tulosta ei synny tai raha katoaa väärinkäytöksiin." [10]

Financial Times tiivistää kirjan: "Loputon kehitysapu Afrikan hallituksille, Moyo kirjoittaa, on tuottanut riippuvuutta, rohkaissut korruptiota ja lopulta tehnyt pysyväksi huonon hallinnon ja köyhyyden."[11] Moyon mukaan kehitysapu takaa köyhyyden kierteen ja estää talouskasvun Afrikassa.

Harvardin professori, historioitsija Niall Ferguson kirjoitti kirjan esipuheen ja kansisitaatissa mm. ghanalainen YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan sanoo "Dambisa Moyo esittää vastustamattoman uuden tien Afrikalle".

Moyon ajatukset ovat lähellä Ruandan presidentti Paul Kagamen näkemyksiä. Kagamen mukaan kirja "Dead Aid on kuvannut tarkasti nykypäivän kehitysapukulttuurin"[12]. Kagame myös kutsui Moyon Ruandaan keskustelemaan aiheesta ja osti kirjan jokaiselle ministerilleen.[13][14] Myös Senegalin presidentti Abdoulaye Wade on esittänyt samanlaisia näkemyksiä kehitysavusta[13].

Moyon mukaan kauppa on ensisijainen ratkaisu mutta myös luottoja ja mikroluottoja tarvitaan. Kiinan pääministeri Wen Jiabao on todennut kirjan puolustavan Kiinan ja Afrikan taloudellista yhteistyötä.

How The West Was Lost

Moyon toinen kirja on How the West Was Lost: Fifty Years of Economic Folly - And the Stark Choices that Lie Ahead ("Kuinka Länsi menetettiin: viisikymmentä vuotta taloudellista hulluutta - ja edessä olevat kovat valinnat"). [2]

Kirjassa Moyo tutkii mm. kuinka USA:n vääristyneet valinnat ja virheelliset poliittiset valinnat pääoman, työn ja teknologian osalta ovat johtaneet taloudelliseen ja geopoliittiseen keinulautaan, joka on nyt kallistumassa kehittyvien maiden hyväksi.

Moyo moittii myös sitä, miten palkitsemisjärjestelmät tarjoavat rikkauksia johtajille eivätkä pienipalkkaisille opettajille ja sairaanhoitajille, jotka oikeasti hyödyttävät yhteiskuntaa. [15]

Winner Take All

Vuonna 2012 julkaistu kolmaskin kirja on myyntimenestys. Se kertoo mm. Kiinan "maailmanvalloituksesta" ja "raaka-ainesodista". Moyo väittää Yhdysvaltin hyökkäysten Irakiin ja Afganistaniin olevan raaka-aineiden turvaamisen motivoimia. Hän myös sanoo Kiinan Afrikkaan tekemien investointien auttavan Afrikan kehitystä huomattavasti. [16]

Viitteet

 1. Dambisa Moyo - Penguin Books Authors. Penguin. Luettu 16 February 2010.
 2. 2,0 2,1 http://www.amazon.com/gp/product/0374173257/?tag=lbnt-20
 3. "The 2009 Time 100", Time, 30 April 2009. Luettu 30 April 2010. 
 4. "The 2009 Time 100", time.com, 30 April 2009. Luettu 16 February 2010. 
 5. The lure of Africa Economist.com, 16 November 2009
 6. Is aid working? FT.com Arena, 1 June 2009
 7. Absolute Return for Kids
 8. Room to Read Press Release
 9. Overcoming Aid The American Spectator, 16 March 2009
 10. "Herätys vasemmalla", Suomen Kuvalehti 6.8.2010, s. 3
 11. "Foreign aid critic spreads theory far and fast" by William Wallis, Financial Times, 23 May 2009 (accessed 26 May 2009)
 12. Africa has to find its own road to prosperity ft.com, 7 May 2009
 13. 13,0 13,1 "Aiding is Abetting: An interview with Dambisa Moyo", Guernica magazine, April 2009 (accessed 26 May 2009)
 14. "Rwanda wants a life without aid", NRC Handelsblad in partnership with RNW, 6 March 2009 (accessed 26 May 2009)
 15. "Länsimaat hukkuvat velkoihin", Matti Aaltola, Talouselämä 12/2011, sivu 73
 16. "Suorat sanat Afrikasta", Helsingin Sanomat 4.7.2012, sivu A12

Katso myös

Tietoa muualla