Demokraattinen sosialismi

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Demokraattinen sosialismi on monien sosialististen liikkeiden itsestään käyttämä, merkitykseltään epämääräinen termi, jolla ne haluavat korostaa demokraattisuuttaan.

Tyypillisesti termiä käyttävät entiset kommunistiset tai muut vallankumoukselliset sosialistiliikkeet, jotka ovat kylmän sodan jälkeen muuntautuneet sosiaalidemokraattisiksi ja brändänneet itsensä uudelleen mutta ovat yhä aiempien sosiaalidemokraattisten puolueiden vasemmalla puolella ja usein niitä marxilaisempia.

Termiä käytetään joskus "sosiaalidemokratian" synonyyminä, mutta monet "demokraattiset sosialistit" vastustavat "sosiaalidemokratiaa", koska se perustuu "kapitalistiseen tuotantomuotoon"[1]

Määritelmä

Demokraattiselle sosialismille on annettu hyvin erilaisia määritelmiä. Jotkut kutsuvat demokraattiseksi sosialismiksi kaikkea pyrkimystä luoda sosialismia ilman vallankumousta. Tämä mm. erottaa demokraattisen sosialismin kommunismista. Tässäkin ongelmaksi jää sosialismin määritelmä: jotkut määrittelevät sen siten, että se on yhteensopivaa kapitalismin kanssa (vrt. hyvinvointivaltio sekä Joseph Schumpeterin Capitalism, Socialism and Democracy (1941), jonka mukaan monissa liberaaleissa kapitalistisissa valtioissa oli kehitystä kohti demokraattista sosialismia).

Toisaalta demokraattiseksi sosialismiksi on kutsuttu myös uudistettua Neuvostomallia, esimerkiksi Mihail Gorbatshov sanoi perestroikaa tavaksi rakentaa "uusi, humaani ja demokraattinen sosialismi".[2] Tämän seurauksena jotkin entiset kommunistipuolueet ovat brändänneet itsensä uudelleen "demokraattisiksi sosialisteiksi" kuten Saksan Demokraattinen sosialistipuolue PDS.

Viitteet

  1. Social Democracy Versus Revolutionary Democratic Socialism, USA:n sosialistipuolue (J. David Edelstein)
  2. Paul T. Christensen “Perestroika and the Problem of Socialist Renewal” Social Text 1990.

Katso myös