Finanssipolitiikka

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Finanssipolitiikka tarkoittaa etenkin sitä, miten paljon julkinen sektori ottaa velkaa tai säästää eli tekee ylijäämää.

Vasemmistolaiset kannattavat usein finanssipolitiikan käyttämistä rahapolitiikan sijaan esimerkiksi elvytykseen. Tämä johtaa usein siihen, että rahapolitiikka kumoaa finanssipolitiikan tavoitteet.

Elvyttävä finanssipolitiikka tarkoittaa julkisen talouden ylijäämän pienentämistä tai alijäämän (lainanoton) kasvattamista. Se on käytännössä verojen alentamista ja/tai julkisten menojen (julkisen sektorin investoinnit, kulutus ja tulonsiirrot) lisäämistä. Elvyttävä rahapolitiikka tarkoittaa lähinnä korkojen alentamista, jotta yritysten kannattaisi investoida.

Monetaristit korostavat sitä, että julkisen talouden velkaantuminen imee rahaa yksityisestä taloudesta ("syrjäyttää yksityisiä investointeja ja kulutusta") ja siksi sen elvyttävä vaikutus jää luultua pienemmäksi ja samalla resurssit kohdentuvat vääriin kohteisiin. Keynesiläiset saattavat katsoa, että tällöin kuitenkin saatetaan saada käyttöön joitain tuotantoresursseja (lähinnä pääomaa ja työttömiä), jotka olisivat muuten olleet täysin käyttämättöminä. Itävaltalaisen koulukunnan edustajat saattavat esittää, että tämä pitkittää taantumaa ja työttömyyttä estämällä markkinoita siirtämästä niitä resursseja siirtymästä aiemmin sinne, missä niistä olisi eniten hyötyä.