Britannia
Britannia eli Iso-Britannia, oik. Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta eli Yhdistynyt kuningaskunta on ollut muun muassa 1800-luvulla Hollannin ohella maailman vapaimpia maita sekä liberalismin ja vaurauden johtotähti.
Vielä vuonna 2016 Taloudellinen vapaus oli maailman 11. korkein (Suomi 17.) ja Euroopan 4. korkein. Työmarkkinoiden vapaus oli 71,8 (Suomi 53,7) ja siksi työttömyys oli vain 6,3 % vuonna 2016. Julkiset menot ovat kuitenkin noin 45% BKT:sta.[1][2]
Esimerkiksi Saksa ja varsinkin Ranska ovat vähemmän vapaita[3].
Julkiset menot
Vuonna 2000 julkiset menot olivat 36,6 % BKT:stä, vuonna 2006 jo 44 % ja vuonna 2009 peräti 50,8 %. Suurin osa menojen lisäyksestä tapahtui työväenpuolueen Gordon Brownin valtiovarainministerikaudella hyvän talouskasvun vuosina 2000 - 2006. [4][5]
Sosiaaliturva
Isäkin jättäytyi töistä, koska työttömänä saa 47 500 euroa vuodessa
7 lapsen isä jättäytyi töistä, koska perhe tienaa paremmin työttömänä: 42 000 puntaa eli 47 500 euroa vuodessa rahoittaakseen" neljän makuuhuoneen kotinsa ja kaksi autoaan, mm. Mercedeksen, ja silti on sitä mieltä, että heille kuuluisi enemmän". [6] Luultavasti Suomen sosiaaliturva 9-henkiselle perheelle olisi samaa suuruusluokkaa.
Brexit - kansanäänestys EU-jäsenyydestä 2016
23.6.2016 Britanniassa toimitetussa Brexit-kansanäänestyksessä maan EU-jäsenyyden jatkamisesta eron kannattajat saivat 51,9 %:n enemmistön. Pääministeri ja konservatiivipuolueen johtaja David Cameron erosi heti ja melko pian myös eroa voimakkaasti ajaneen itsenäisyyspuolueen johtaja Nigel Farage. Itsensä mukaan Farage oli saavuttanut polittisen tavoitteensa sekä saanut entistä enemmän tappouhkauksia[7].
Äänestyksen jälkeen uutisoitiin laajalti brittien googlettavan, mikä on EU. Oikeasti arviolta vain alle tuhat ihmistä googletti sitä ja media sekoitti haun suosion nousun haun suosioon[8].
Liberaalien kanta asiaan, katso Euroopan unioni#Liberaalien kanta. Liberaalimafian Facebook-ryhmän äänestyksessä 75 kannatti ja 48 vastusti eroa (ryhmässä on 1748 jäsentä)[9].
Johan Norberg kirjoitti, että monet Yhdysvaltojen libertaarit kannattivat Brexitiä ja monet Euroopan libertaarit vastustivat. Norbergin mukaan se johtuu siitä, että edelliset eivät tunne EU:ta ja EU on paljon liittovaltiota heikompi. Nationalistit yleensä syyttävät EU:ta liian "uusliberaaliksi", protektionistisen sääntelyn ja tukiaiset estäväksi - mutta juuri sellaista EU:ta Friedrich von Hayek vaati vuonna 1939. EU-jäsenyys myös tuotti tilastollisesti merkitsevän taloudellisen vapauden lisääntymisen jokaisessa The Economic Freedom of the World -indeksin kategorioista. Suurin parannus tapahtui liityttäessä mutta parannusta tapahtui sen jälkeenkin. Useimmat EU:n regulaatiot ovat aiempien kansallisten sääntelyiden korvaamista yhtenäisellä, virtaviivaisemmalla sääntelyllä, niin että kansallisella sääntelyllä ei voida enää estää kilpailua. Lontoo on kieltänyt kauppoja olemasta yli 6 tuntia auki sunnuntaisin, ei EU.[10]
Viitteet
- ↑ http://heritage.org/index/country/unitedkingdom
- ↑ http://heritage.org/index/country/finland
- ↑ http://heritage.org/index/ranking
- ↑ It doesn’t look as if Osborne can deliver the necessary cut in public spending, The Telegraph, 22 Jan 2013.
- ↑ A United Kingdom spending update, professor Tyler Cowen, January 27, 2013.
- ↑ Family on £42,000 a year benefits because they are 'better off unemployed', The Daily Telegraph, 13.4.2010
- ↑ Death threats after the Brexit vote and strain on his marriage forced Nigel Farage to quit as Ukip leader, Daily Mail 5.7.2016
- ↑ Were Brits really Googling 'What is the EU?' after voting to leave?, The Telegraph 27.6.2016
- ↑ Brexit - Puolesta vai vastaan, ja miksi?, Liberaalimafia, Facebook
- ↑ Why Libertarians Should Be Wary of Brexit 'Victory' - Brexit is a dangerous blow to openness and free trade, Johan Norberg, Reason, July 12, 2016.