Jawaharlal Nehru
Jawaharlal Nehru oli puolisosialisti ja itsenäisen Intian ensimmäinen pääministeri. Hänen ainoa tyttärensä Indira Gandhi (joka nai Mahatma Gandhin kaukaisen Gandhi-nimisen sukulaisen) oli pitkäaikainen pääministeri ja tämän Gandhi-suku hallitsee maata nytkin, joskin heidän Kongressipuolueensa on 1990-luvulla siirtynyt sosialismista kannattamaan maltillisia liberaaleja talousuudistuksia.
Myös Nehrun ei-sosialisti-isä Motilal Nehru oli Kongressipuolueen puheenjohtaja ja itsenäisyysaktivisti mutta siirtyi itsenäisyysradikaalimpaan Swaraj-puolueeseen 20-luvulla, kuoli 1931.
Nehru oli tutustunut sosialismiin Euroopassa seuratessaan Venäjän vallankumousta. Vuonna 1928 Gandhi antoi Britannialle kaksi vuotta aikaa myöntää itsenäisyyden, vuonna 1930 Nehru julisti Intian itsenäiseksi; hänet pidätettiin joksikin aikaa. Vuonna 1938? hän julisti Intian tulevaisuuden sosialistiseksi. 13.8.1942 aloitettiin maanlaajuinen boikotti ja lakko. Vuonna 1945 Britannian hallitus alkoi valmistella Intian itsenäistymistä, joka toteutui 1947; Nehrusta tuli pääministeri.
Nehru ja kommunistisen Kiinan Zhou Enlai solmivat kauppasopimuksen Tiibetistä 29.4.1954, mutta Tiibet nousi kapinaan 1958-9, jonka tappion häämöttäessä Dalai Lama pakeni Intiaan, minkä vuoksi Intia ja Kiina sotivat 1962 (Intia hävisi).
Mm. Nehru, George Bernard Shaw ja John Steinbeck, amerikansuomalainen Työmies-lehti, Hollywoodin musiikkityöntekijät, Coloradon opiskelijat sekä (NL:n liittolaisen) natsi-Saksan lehdistö tukivat kansanvaltaista Terijoen hallitusta ja Neuvostoliiton talvisotaa Suomen fasisteja vastaan[1][2].
(Puoli)sosialismi ja suunnitelmatalous
Nehru pyrki sekatalouteen, jossa valtiolla on suuri rooli (mm. kaivokset, suurteollisuus ja sähköntuotanto olivat sosialistisia, lisäksi mm. hintoja säänneltiin) mutta jonkin verran kapitalismiakin sallittiin. Hän omaksui Neuvostoliitosta 5-vuotissuunnitelmat. Nälänhädät toistuivat koko pääministerikauden ajan.
Intiaa on pidetty sosialistisena maana, mikä johti valtavaan korruptioon. 1980-luvun lopulta alkaen taloutta on vapautettu, mikä on kiihdyttänyt talouskasvua.
Viitteet
- ↑ HS 29.11.2009 "Terijoen hallitus sai outoa tukea"
- ↑ Kansan vallan vaihtoehto Terijoen hallituksen lehdistössä 1939-1940