Kate Raworth

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Kate Raworth (s. 1970) on politiikan kandidaatti (BA) ja kehitystaloustieteen maisteri (MSc)[1]. Hänen käsityksensä taloustieteestä perustuu peruskursseihin.

Raworth on antikapitalistinen pamfletisti. Hän työskenteli 20 vuottaa mm. Oxfamissa. Myöhemmin Oxfordin yliopiston ideologinen Environmental Change Institute palkkasi hänet. Nyt titteli on senior visiting research associate, melkein tutkimusapulaisesta seuraava, eikä tieteellistä osaamista ole vieläkään.

Monen kirja-arvostelun mukaan hänellä ei ole pääpamfletissaan The Doughnut Economics" (2017) minkäänlaista taloustieteellistä kontribuutiota, vain tapa piirtää kuvaajia donitsiin.

Talouskasvusta ja hyvinvointivaltiosta luopuminen

VATT:n entinen tutkimusprofessori ja ylijohtaja Aki Kangasharju[2] sanoi Raworthin olevan oikeassa siinä, että ympäristöä pitää suojella ja ihmisistä huolehtia paremmin, mutta talouskasvusta luopuminen tekisi hyvinvointivaltion mahdottomaksi ylläpitää. Raworth ei sano tätä suoraan mutta myöntää, että hyvän elämän asukkailleen takaavat valtiot ylittävät planeetan kantokyvyn.[3]

Raworth saattaa monen muun antikapitalistin tavoin (kommunistien, kansallissosialistien ja muiden) ajatella, että teoriassa jossain antikapitalistisessa järjestelmässä voisi saada kestävästi kohtalaisen hyvinvoinnin. Empiiriset ihmiskokeet eri valtioissa osoittavat, että paras hyvinvoinnin ja ympäristöhaittojen suhde saavutetaan kapitalistisissa maissa. Taloustieteen mukaan haittavero on paras lääke ympäristöongelmiin, kapitalismista luopuminen huono.

Kangasharjun mukaan Raworthin "taloustieteen kritiikki" ei kritisoi taloustiedettä vaan sitä, miltä se näyttää alan peruskurssilla.[3]

Raworth painottaa paljon luonnonvarojen käyttöä, vaikka taloustieteen mukaan markkinavoimat mitoittavat niiden käytön parhaiten ja luonnonvarojen niukkuus on lähinnä vain vähentynyt eikä lisääntynyt. Saasteet taloustiede näkee paljon isompana ongelmana, mutta ensisijainen tieteellinen ratkaisu ei ole markkinoihin puuttuminen vaan haittaverot.

Donitsit

  • The Doughnut Economics: Seven Ways to Think Like a 21st-Century Economics (2017). Raworthin bestseller. Kuvaa donitsipiirroksen, jossa valtion kestävän kehityksen donitsista (renkaasta) pilkistävät ulos kestämättömät ympäristöhaitat ja keskipisteen suuntaan ruuan, koulutuksen, tasa-arvon ja muun puute. Monen arvostelun mukaan kirjalla ei ole mitään annettavaa, mitään uutta analyysiä, vain tavanomaisten lehtiartikkelien tapaista tekstiä sekä Raworthin tapa piirtää tietyt kuvaajat yhteen donitsiin.

Piirrostapakin on turmiollinen: siitä saa sen käsityksen, että inhimillisten tarpeiden tyydyttyminen määrittyisi luonnonvarojen kulutuksen ja saasteiden perusteella, ja kun kulutetaan ja saastutetaan juuri kantokyvyn verran, kaikkea riittää kaikille. Edes Raworth ei sellaiseen usko.

Oikeasti tehokkuus on paljon tärkeämpää: pitkällä tähtäimellä kapitalismissa pystytään paljon korkeampaankin elintasoon vähäisemmillä saasteilla, mutta sosialistisissa maissa tehtiin hirvittäviä ympäristötuhoja kansan kärsiessä monenlaista puutetta, jopa nälänhätiä.

"Yritykset maksavat liian pieniä palkkoja"

  • Trading Away Our Rights: Women Working in Global Supply Chains, Kate Raworth, 2004 (Oxfam). Raworthin mielestä yritykset maksavat liian pieniä palkkoja naisille, ainakin kehitysmaissa. "Many face insecure contracts, intense production pressure". Jos Raworth oikeasti uskoisi tähän, hän perustaisi vain vähän parempia työehtoja tarjoavan yrityksen ja rikastuisi melkein törkeän paljon parantaessaan samalla maailmaa paremmilla työehdoilla.

Kapitalismi ja talouskasvu

Raworthin antikapitalismi ja talouskasvun vastaisuus eivät näytä olevan jyrkimmästä päästä. "Uusliberalismia" hän ainakin sanoo vastustavansa.

Helsingin Sanomien artikkelissa Raworth näyttää saarnaavan talouskasvun vastaista antikapitalismia. Hän kuitenkin saattaa hyväksyä luonnonvarojen kulutuksesta irtikytketyn talouskasvun ja ehkä puhua eri asioita eri yleisöille.

Edes Guardianin kirja-arvostelusta ei selviä, miksi Raworthin mielestä markkinoiden ei voi antaa toimia vapaasti, kunhan säädetään haittaverot ja tulonsiirrot. Ehkä tämä liittyy tuohon, että hänestä yritykset maksavat liian pieniä palkkoja naisille.

Viitteet

https://en.wikipedia.org/wiki/Kate_Raworth