Mont Pelerin Society
Mont Pelerin Society on liberalismin teoriaa ja käytäntöä pohtiva kansainvälinen yhteisö, jonka jäseninä on ollut taloustieteilijöitä (mm. 8 nobelistia), filosofeja, historioitsijoita, journalisteja ja virkamiehiä.
Yhteisön perustivat vuonna 1947 mm. Friedrich Hayek, Karl Popper, Milton Friedman ja Ludwig von Mises. Yhteisö kannattaa klassista liberalismia, etenkin avointa yhteiskuntaa, sananvapautta ja vapaata markkinataloutta.
Järjestö on puolueisiin sitoutumaton ja sen tarkoituksena on edistää ajatustenvaihtoa liberalismin tilasta ja käytännöstä vapaata yhteiskuntaa kannattavien tieteilijöiden kesken sekä tutkia markkinatalouksien toimintaa, hyveitä ja ongelmia.
Päämäärien julistus 1947
Julistuksessaan 1947 tieteilijät olivat huolissaan sivilisaation kohtaamista vaaroista, koska ihmisen vapaus oli jo "kadonnut suuressa osassa maapalloa". "Yksilön ja vapaaehtoisten ryhmien asemaa heikentää lisääntyvästi mielivaltaisen vallankäytön alan laajentaminen. Jopa läntisen ihmisen kallein omaisuus, sananvapaus ja ilmaisunvapaus" oli heidän mukaansa sellaisten ryhmien uhkaama, jotka "valtaan päästyään halusivat tukahduttaa kaikki muut näkemykset paitsi omansa".[1]
Lisäksi tieteilijöiden mielestä on vaikea kuvitella vapauden säilyvän yhteiskunnassa, jossa ei olisi sitä vallan hajautumista, minkä yksityisomistus ja kilpailulliset markkinat tuottavat. Tulisi tutkia tarkemmin mm. seuraavia asioita:[1]
1. Nykyisen kriisin analysointi.
2. Valtion tehtävät tulisi määritellä uudestaan siten, että syntyy selkeämpi ero liberaalin ja totalitaarisen järjestyksen välillä.
3. Laillisuusperiaate tulisi saattaa jälleen voimaan siten, että yksilöt ja ryhmät eivät voi anastaa toistensa vapautta ja "oikeuksista" ei voi tulla predatorisen vallankäytön väline.
4. Minimitasojen asettaminen tavalla, joka ei ole haitallinen markkinoiden aloitteellisuudelle ja toimivuudelle.
5. Keinot hillitä historian väärinkäyttöä vapaudelle vihamielisten ideologioiden edistämiseen.
6. Kansainvälinen järjestys, joka edesauttaisi rauhan ja vapauden turvaamista ja mahdollistaisi harmoniset kansainväliset taloussuhteet.[1]
Ryhmä ei haikaile propagandaa, sitoudu tiettyyn puolueeseen eikä pyri luomaan tarkkaa ja kahlitsevaa oikeaoppisuutta. Se pyrkii edesauttamaan ajatusten vaihtoa vapaan yhteiskunnan kannatajien kesken.[1]
Historia
1.-10.4.1947 kokoontui 39 ekonomistia, historioitsijaa ja filosofia Mont Pelerin -vuoren luona Sveitsissä keskustellakseen liberalismin kohtalosta ja toimiakseen "valtion nousua ja marxilaista ja keynesiläistä suunnittelua vastaan, kun nämä olivat leviämässä ympäri maailmaa". Avaussanoissaan Hayek "Opening Address to a Conference at Mont Pelerin" mainitsi "kaksi miestä, joiden kanssa olin perinpohjaisimmin suunnitellut tätä kokousta mutta joista kumpikaan ei elänyt nähdäkseen sen toteutuvan": Henry Simons (joka Chicagon yliopistossa koulutti Milton Friedmanin) ja sir John Clapham, Englannin pankin korkea virkamies, joka oli 1940-6 British Royal Societyn presidentti.
Yhteisö on tavannut vuosittain, yleensä syyskuussa. Nykyinen presidentti on Deepak Lal.
Osanottajaluettelo
Alkuperäisen kokouksen osanottajat olivat
- Maurice Allais, ranskalainen fyysikko ja taloustieteilijä
- Carlo Antoni,
- Hans Barth,
- Karl Brandt, saksalais-amerikkalainen maatalousekonomisti
- Götz Briefs saksalainen taloustieteilijä
- Herbert Cornuelle
- John Davenport,
- Stanley Dennison, brittiläinen taloustieteilijä
- Aaron Director, Chicagon yliopiston oikeustieteen professori
- Walter Eucken, saksalainen taloustieteilijä, ordoliberalismin isä
- Erick Eyck,
- Milton Friedman, yhdysvaltalainen taloustieteilijä
- Harry Gideonse, hollantilais-yhdysvaltalainen talousieteilijä, Brooklyn Collegen presidentti
- Frank Graham,
- Friedrich Hayek, itävaltalainen taloustieteilijä
- Henry Hazlitt, filosofi, taloustieteilijä ja journalisti
- Floyd Harper,
- Trygve Hoff, norjalainen taloustieteilijä ja journalisti
- Albert Hunold,
- Carl Iversen, tanskalainen taloustieteilijä
- John Jewkes, brittiläinen taloustieteilijä
- Bertrand de Jouvenel, ranskalainen filosofi ja taloustieteilijä
- Frank Knight, Chicagon koulukunnan taloustieteilijä
- Fritz Machlup, itävaltalais-yhdysvaltalainen taloustieteilijä
- Salvador de Madariaga, espanjalainen diplomaatti ja kirjailija
- Henri de Lovinfosse,
- Loren Miller, uudistaja, kansalaisaktivisti ja libertaristit
- Ludwig von Mises, itävaltalainen taloustieteilijä
- Felix Morley,
- Michael Polanyi, unkarilais-brittiläinen kemisti, taloustieteilijä ja tieteenfilosofi
- Karl Popper, itävaltalais-brittiläinen filosofi
- William Rappard, akateemikko ja diplomaatti
- Leonard Read, Foundation for Economic Education -säätiön perustaja
- George Révay,
- Lionel Robbins, brittiläinen taloustieteilijä
- Wilhelm Röpke, sosiaalinen markkinatalous -koulukunnan taloustieteilijä
- George Joseph Stigler, yhdysvaltalainen taloustieteilijä
- Herbert Tingsten, ruotsalainen valtiotieteilijä ja journalisti
- François Trevoux,
- Orval Watts,
- Cicely Wedgwood.
Vaikutus
Hayek halusi yhteisön olevan tieteilijöiden yhteisö, jossa keskusteltaisiin kollektivismin vaaroista muttei ryhdyttäisi PR-toimiin tai propagandaan. Yhteisön aktiivit ovat kuitenkin perustaneet ajatushautomoita, esimerkiksi Hayek rohkaisi mm. Antony Fisheriä tähän, ja hän perusti Institute of Economic Affairsin (IEA) Lontoossa 1955, Heritage Foundation -säätiön Washington D.C:ssä 1973, Manhattan Institute for Public Policy Research -tutkimuslaitoksen New Yorkissa 1977 ja Atlas Economic Research Foundation -säätiön 1981. Atlas puolestaan tukee monia ajatushautomoita kuten Fraser Institute.
Tunnettuja MPS:n jäseniä, jotka ovat nousseet merkittäviin asemiin ovat Länsi-Saksan liittokansleri Ludwig Erhard, Italian presidentti Luigi Einaudi, USA:n keskuspankin puheenjohtaja Arthur F. Burns, USA:n ulkoministeri George Shultz, Britannian ulkoministeri sir Geoffrey Howe, Uuden-seelannin talousministeri Ruth Richardson ja Tshekin presidentti Václav Klaus.
Kahdeksan MPS:n jäsentä on saanut Nobelin taloustieteen palkinnon: F. A. Hayek, Milton Friedman, George Stigler, Maurice Allais, James M. Buchanan, Ronald Coase, Gary S. Becker ja Vernon Smith. Ronald Reaganin 76 taloustieteellisestä neuvonantajasta 22 oli MPS:n jäseniä.[2]
Myös tietokirjailija Johan Norberg on valittu MPS:n jäseneksi[3].
Lähteitä ja lisätietoja
- Mont Pelerin Society, viralliset sivut
- Sourcewatch: Mont Pelerin Society
- Marc Haegeman, Mont Pèlerin Societyn kokousarkisto (1947-1998). 108pp pdf.
- William H. Peterson, A History of the Mont Pelerin Society by R. M. Hartwell (kirja-arvio), The Freeman, Foundation for Economic Education, heinäkuu 1996.
- Greg Kaza, The Mont Pelerin Society’s 50th Anniversary, The Freeman, Foundation for Economic Education, kesäkuu 1997.
- http://en.wikipedia.org/wiki/Mont_Pelerin_Society
- http://www.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DtkQfK8hn0ds%23t%3D1m23s&h=KAQHMnlFkAQE_s032N1G6yxpcG5G-CElY_z55KGzA_wX0qQ (Ludwig von Mises sanoo Friedmanille ja muille MPS:n jäsenille: "You're all a bunch of socialists", koska nämä eivät kannata minimivaltiota vaan hyväksyvät sääntelyn silloin, kun se on hyvästä, vailla mitään selkeää turvarajaa)