Ludwig von Mises

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Ludwig von Mises (29.9.1881 – 10.10.1973) oli kuuluisa liberaali itävaltalaisen koulukunnan taloustieteilijä ja libertaristi sekä kuuluisa kansallissosialismin ja marxilaisen sosialismin vastustaja.

Luettuaan Misesin teokset Liberalismi ja Sosialismi, nuori lakitieteen tohtori Friedrich Hayek kääntyi sosialistista liberaaliksi, opiskeli Misesin johdolla mm. kansantaloustiedettä ja valmistui valtio-opin tohtoriksi 24-vuotiaana. Hänkin kirjoitti merkittäviä teoksia sosialismia vastaan ja sai talouden Nobelin palkinnon 1974. 1930-luvulla molemmat joutuivat lähtemään Saksasta kansallissosialismin vaarallisina arvostelijoina.

Mises osoitti, miten se, kun valtio lisää rahamäärää katteettomasti, johtaa suhdannevaihteluihin, luo talouskuplan, jota seuraa lama. Tämä oppi selittää myös vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin.[1]

Mises tutki valtiojohtoisten talouksien ja (kannattamiensa) vapaiden markkinatalouksien eroja sekä osoitti talouslaskun ongelman: suunnitelmataloudessa, ilman markkinatalouden hintamekanismia, hyödykkeen kysyntää ei voi tietää, joten on mahdotonta tehdä oikeaa päätöstä siitä, paljonko sitä pitäisi tuottaa. Tällä perusteella hän ennusti Neuvostoliiton romahduksen poikkeuksellisen varhaisessa vaiheessa.

Fasismista

Merkittävät libertaristit kuten Ludwig von Mises and F.A. Hayek olivat 1900-luvun periaatteellisimpia ja aggressiivisimpia fasismin vastustajia ja suorasanaisia liberaalin demokratian puolustajia. Kommunismia he pitivät vieläkin pahempana. Jo vuonna 1927 Mises julkaisi kirjoituksen, jossa arvosteli fasisteja jyrkästi, jopa yhtä häikäilemättömiksi kuin kommunisteja. [2]

Viitteet

Katso myös

  • Mont Pelerin Society on klassisten liberaalien yhteisö, johon von Mises kuului (kuten myös Hayek, Popper ja Friedman).
  • http://www.youtube.com/watch?v=tkQfK8hn0ds Ludwig von Mises sanoo Friedmanille ja muille MPS:n jäsenille: "You're all a bunch of socialists", koska nämä eivät kannata minimivaltiota vaan hyväksyvät sääntelyn silloin, kun se vaikuttaa hyödylliseltä, vailla mitään selkeää turvarajaa.

Mises-instituutit

Muuta