Nolanin kartta

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Nolanin kartta (Nolan Chart) kaksiulotteinen poliittinen kenttä, jonka on tarkoitus korvata epämääräinen oikeisto-vasemmisto-akseli (jonka määritelmä on muuttunut vuodesta toiseen).

Yläreunassa ovat arvoliberaalit, alareunassa heidän vastakohtansa arvokonservatiivit (jotka haluavat kieltää lailla homouden, esiaviollisen seksin, rockin, punkin, pornon, huumeet, miesten pitkät hiukset ja naisten housut jne.).

Oikealla ovat talousliberaalit, taloudellinen vapaus ja vasemmalla sääntelytalous/sosialismi/suunnitelmatalous (haluavat kieltää omistamisen, yrittämisen, kaupankäynnin, työllistämisen jne.). Siis

Tosin alle linkitetyssä testissä kartta esitetään 45 astetta vastapäivään käännettynä.

Esimerkkejä

Helsingin Sanomat teetti vuonna 2007 eduskuntavaalikoneestaan Nolanin kartan, jossa taloudellinen vapaus on oikealla mutta arvoliberalismi alhaalla.

Historia

David Nolan kertoo kehittäneensä kartan vuonna 1970. Seuraavana vuonna hän kokosi ryhmän, josta kehittyi Yhdysvaltain libertaarinen puolue.

Political Compass on Nolanin kartan jäljitelmä, joka mittaa pikemminkin toiveita kuin poliittisia kantoja (ei "pitääkö kaupan olla vapaata" vaan "kenen haluaisivat hyötyvän kaupasta").

Aiheesta muualla