Suomen Rauhanpuolustajat

Kohteesta Liberalismiwiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Suomen Rauhanpuolustajat - Fredskämparna i Finland ry perustettiin 18.5.1949 vastustamaan samana 4.4.1949 perustettua Natoa. Se ilmoittaa olevansa poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton[1] mutta on Neuvostoliiton äärivasemmistolainen juoksupoika, ja sen perustamiskäskyn, ylimmän päätösvallan ja rahoituksen on uskottu tulleen Moskovasta.

SR vastustaa myös taloudellista globalisaatiota sekä julkaisee Pystykorva-kirjasarjaa Like Kustannus oy:n kanssa ja Voima-lehteä (1999-) Rosebud Booksin (aiemmin Like), Maanystävien, Luonto-Liiton ja Heikki Hiilamon kanssa.

Taistolaisliikkeen "tyyssijoina" pidettiin muun muassa järjestöjä Toimittajaliitto, Tutkijaliitto, Kulttuurityöntekijäin liitto ja Suomen Rauhanpuolustajat.[2]

Neuvostoliiton/Venäjän juoksupoika

Wikipedia kertoo seuraavaa 27.9.2009 "Rauhanpuolustajat on kuulunut Neuvostoliitto-johtoiseen Maailman rauhanneuvostoon,[3] jonka päämaja sijaitsi Helsingissä.[3] SKDL oli puolestaan Rauhanpuolustajien jäsenjärjestö ennen puolueen lakkauttamista. 1960-luvulla järjestö tuki sissiliikkeiden aseellista itsenäisyystaistelua monissa maissa katsoen näiden toiminnan olevan leniniläisen imperialismiteorian oikeuttamaa.[4]"

"Suomen kommunistisen puolueen oppositiolla, jota 1970-luvun alussa alettiin kutsua taistolaisiksi, oli vankka asema Rauhanpuolustajissa. Ydin-lehdessä väitettiin vuonna 1984, ettei järjestön kymmenien palkkatoimitsijoiden joukkoon ollut koskaan kelpuutettu kuin "yksi ainoa ei-taistolainen".[5] Järjestö vastusti pääsihteeri Mirjam Vire-Tuomisen johdolla NATO:n toimintaa, mutta ei kritisoinut Neuvostoliiton toimintaa. Rauhanpuolustajat antoi hyväksyntänsä esimerkiksi Tšekkoslovakian miehitykselle 1968.[6] Vuonna 1990 järjestön varapuheenjohtaja Pekka Koskinen myönsi, että järjestön ongelmina olivat ainakin 1970- ja 80-luvuilla olleet kaksinapainen käsitys maailmasta Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton hallitsemana, poliittis-emotionaalinen sitoutuminen Neuvostoliittoon sekä osin opportunistinen sitoutuminen sisäpoliittiseen valtaan Suomessa.[7]"

"Rauhanpuolustajien johto on edelleen vasemmistopainotteinen. Puheenjohtaja toimii Karl Marx-seurassa[8][9] ja toinen varapuheenjohtaja SKP:ssä[10] kun taas toinen varapuheenjohtaja on toiminut parikymmentä vuotta näkyvästi vihreissä. Rauhanpuolustajat on myös muun muassa markkinoinut useissa maissa sotineen kommunistin Che Guevaran muistotilaisuutta syksyllä 2007.[11]"

Viitteet

 1. Järjestö (www.rauhanpuolustajat.fi) linkki
 2. Hannele Lohtaja: Kulttuurin ja kumouoksen puolesta - Kuuba-solidaarisuus Suomessa 1960- ja 70-luvuilla (sivu 40) 2011. Tampereen yliopisto, Historiatiteteen ja filosofian laitos.
 3. 3,0 3,1 Teemu Matinpuro: Amerikkalainen ystävämme (Rauhan puolesta 3/2005) linkki
 4. Mikko Metsämäki, Taistelu rauhasta - Sadankomitea ja Rauhanpuolustajat 1960-luvun Suomessa
 5. Rauhan puolesta (Ydin /1984) linkki
 6. Veli-Pekka Leppänen: Kivääri vai äänestyslippu (Edita 1999), s. 186–187.
 7. HS 25.1.1990
 8. Rauhanpuolustajat, johtokunta
 9. Karl Marx-seura, Tapahtumat
 10. Tiedonantaja, Mauri Perä
 11. Rauhanpuolustajat, Viva Che! -juhla