Aristoteles

Liberalismiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Aristoteles oli osittainen esiliberaali[1].

Hänen mukaansa yksityisesti omistettu omaisuus on paremmassa hoidossa kuin yhteisomistettu.

Perustuslaillinen tasavalta

Aristoteleen mukaan perustuslaillinen tasavalta on käytännössä paras hallintomuoto. Teoriassa valistunut itsevaltius olisi vielä parempi, mutta käytännössä se luisuisi helposti tyranniaan. Vastaavasti parhaiden vallasta (aristokratia) vääristynyt muoto oli oligarkia ja perustuslaillisen tasavallan kieroutunut muoto oli demokratia. [2]

Perustuslaillisessa tasavallassa perustuslaki rajoittaa valtion valtaa ja näin estää enemmistöä tekemästä vähemmistölle mitä tahansa toisin kuin demokratiassa. Nykyään demokratialla tarkoitetaan näitä molempia hallintomuotoja.

"Democracy is nothing more than mob rule, where 51% of the people may take away the rights of the other 49%." - (wrongly?) attributed to Thomas Jefferson [3]

Viitteet

  1. Norberg om Aristoteles, Idesherpa 22.4.2010
  2. 6. NORMATIIVISIA NÄKÖKULMIA VALTION TOIMINTAAN, Julkisen talouden syventävä kurssi, professori Panu Poutvaara, Helsingin yliopisto, 5.10.2006, s. 88
  3. http://www.best-quotes.info/quote/democracy-nothing-mob-rule-where-163/
Henkilökohtaiset työkalut