BitCoin

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä artikkeli on tynkä.
Voit auttaa Liberalismiwikiä laajentamalla artikkelia.


Bitcoin on (melko) anonyymi kryptoraha. Siinä ei ole keskuspankkia tai mitään keskitettyä kontrollijärjestelmää, vaan bitcoin on täysin vertaisverkkoon hajautettu järjestelmä, jossa erilaisin kryptografisin menetelmin varmistetaan valuutan ja transaktioiden luotettavuus. Sen tarkoitus on mahdollistaa valtioista vapaa yhteiskunnan osa, jossa ihmiset voivat käydä kauppaa vapaasti.

Uusia bitcoineja voi "louhia" tietokoneilla laskemalla erästä vaikeaa matemaattista funktiota, joka on suunniteltu rajoittamaan bitcoinien määrä pitkällä aikavälillä noin 21 miljoonaan. Näin ollen valuutan inflaatio on ennalta hyvin tarkkaan määriteltyä ja rajallista. Toukokuussa 2011 bitcoineja oli generoitu kaiken kaikkiaan 6,2 miljoonaa.

Helmikuussa 2011 perustetussa Silk Road -verkkopalvelussa bitcoin on ainoa käypä valuutta. Verkkopalvelua voinee luonnehtia huuto.netiksi kaikelle "epäilyttävälle".

Suomalainen kehittäjä

Suomalainen 24-vuotias Martti Malmi oli Bitcoin-ohjelman kehittäjä vuosina 2009-[2011]. Idean alkuperäinen isä on nimimerkki Satoshi Nakamoto, jota Malmi epäilee amerikkalaiseksi. Jyrki Kasvi on verrannut Malmia Linus Torvaldsiin internetin mullistajana. Malmi kannattaa avointa lähdekoodia ja sanoo libertalismin (toimittajan tekstiä) innoittaneen hänen työtään. [1][2]

EKP pelkää bitcoinin suosiota?

EKP pelkää yleistyvien virtuaalivaluuttojen heikentävän keskuspankkien mainetta. Noin vuoden 2012 aikana bitcoinin arvo nousi 16,37 dollariin 5,88 dollarista. Marraskuun 2012 jälkeen bitcoin-maksuja tarjoavien yritysten määrä kasvoi parissa kuukaudessa 50 prosenttia yli 2000:een. [3]

Viitteet

  1. Onko hän tulevaisuuden Linus Torvalds?, Ilta-Sanomat 1.9.2012
  2. Bitcoin 0.2 released!, Bitcointalk.org-foorumi 16.12.2009 (Vain tieto Malmin koodauksesta vuonna 2009. Nimimerkki "Sirius" oli lisännyt tälle Liberalismi.net-sivulle "2009-2011", mikä tieto lienee peräisin Malmilta itseltään, mutta koska se ei ole peräisin tämän kappaleen kummastakaan lähdeviitteestä, sen pitää silti olla hakasuluissa.)
  3. Joko EKP huolestuu? Virtuaalirahan arvo nousussa, Talouselämä 29.1.2013

Katso myös

Aiheesta muualla