Elinkeinovapaus

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Liberaaleilla lähtökohtana on yksilönvapaus, mistä automaattisesti seuraa elinkeinovapaus: suostuvaiset aikuiset saavat puuhata keskenään mitä huvittaa, yhdessä (yritysten ja yhdistystenkin nimiin) tai yksin. Libertaristeille tämä on myös lopputulos, muut liberaalit saattavat joissain tapauksissa hyväksyä esim. sen, että valtio määrittää, millainen koulutus vaaditaan, jotta henkilö saisi käyttää titteliä "lääkäri" (jotkut saattavat jopa hyväksyä muille kiellon tehdä tiettyjä toimenpiteitä kaupallisesti), tai ylläpitää joitain muita sertifikaatteja. Osa liberaaleista kannattaa myös esimerkiksi vaatimusta, että apteekin palkkalistoilla on yksi vastuullinen proviisorin tai farmaseutin koulutuksen saanut henkilö.

Vuosina 1859-1868 lakkautettiin ammattikuntalaitoksen pakollisuus ja vuonna 1879 säädettiin "täysi" elinkeinovapaus.[1]

Tarkkaan ottaen elinkeinovapauden rajoituksia on yhä voimassa sadoittain taksien määräsääntelyä myöten. Oli henkilö miten pätevä tahansa, hän ei saa ryhtyä ajamaan taksia tai perustaa apteekkia, ellei julkinen valta päätä siirtää hänelle jonkun toisen toimilupaa.

Katso myös

Eikö se, että kuka tahansa saisi leikkiä lääkäriä vaarantaisi ihmisten terveyden?

  • Kokonaisvaikutus on päinvastainen. On itse asiassa todella vähän todisteita, että lääkärien lisenssointi olisi parantanut hoidon laatua; lähinnä se on vain vähentänyt kilpailua. Joissain maissa jopa kilpailuvirastot ovat purkaneet lisenssointikartelleja, koska ne ovat lähinnä nostaneet asiakkaiden hintoja ilman, että niistä olisi ollut väitetynlaista hyötyä.
  • Esimerkiksi erään tutkimuksen mukaan Kanadassa lääkärilisenssoinnin kulut nostivat hintoja 27%. Yhdysvaltojen osavaltioissa lisenssivapaiden osavaltioiden hinnat olivat 12-15% halvemmat eikä hoitovirheitä tai ongelmia ollut ollut enempää kuin muuallakaan.lähde? Lisensoimattomat lääkärit tietysti joutuivat oikeuden eteen hoitovirheistä, kuten kaikki muutkin.
  • Ei ole mitään syytä, etteivätkö lääkärit ja sairaalat keskenään saisi rakennettua luotettavaa sertifiointijärjestelmää. Yksityisten markkinoiden järjestämistä sertifiointijärjestelystä on erinomaisia kokemuksia aina yritysten luottoluokituksista Internetin sähköisen kaupankäynnin luottojärjestelmiin.
  • Kts. Cato-instituutin tutkimus.


Jos huonoja lääkäreitä ei kielletä lailla harjoittamasta tointaan, eivätkö köyhät sitten rahapulassaan kuitenkin hoidattaisi itseään tällaisia epäpätevillä puoskareilla?

  • Tätä tapahtuu jo nyt. Lääkärilupien ja sitä kautta lääkärien pula ajaa ihmisiä jo nyt sääntelemättömille aloille. On aika selkeää, että huonokin perinteinen lääkäri tarjoaa parempaa hoitoa kuin henkiparantaja, tai että länsimainen lääketiede on homeopaattista hoitoa luotettavampaa.
  • Trendi näkyy todistettavasti jo esimerkiksi Saksassa. Yhdysvalloissa jopa neljäsosa lääketieteellisistä koulutuslaitoksista tarjoaa jo "vaihtoehtoisia" lääketieteellisiä koulutusohjelmia.
  • Kts. toinen Cato-instituutin tutkimus.

Viitteet

  1. Ammattikunta (sivu 336) Tietosanakirja. 1909-1922.