Nokia

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Nokia Oyj nousi ensin megaluokan yritykseksi tuottamalla parempia puhelimia halvemmalla kuin kilpailijat mutta ei lopulta pysynyt kilpailijoiden kehityksen perässä. Tällöin markkinat automaattisesti kutistivat sen pois ja tekivät tilaa ihmisiä enemmän hyödyttäville puhelinyrityksille.

Siksi Nokia on nykyään lähinnä verkkoyhtiö. Sillä alalla se yhä tuottaa huomattavasti arvonlisää.

Nokian (nopea nousu ja) alamäki voidaan myös nähdä esimerkkinä luovasta tuhosta.[1] Ensin Nokia syrjäytti muita yrityksiä ja imi itseensä resursseja, nyt muut tekevät asiakkaiden mielestä vieläkin parempia tuotteita ja Nokialta vapautuu resursseja muuhun käyttöön.

Töiden siirto halpamaahan

Kun Nokia siirsi Saksan Bochumin-tehtaansa työt hyväosaisilta saksalaisilta niitä kipeämmin tarvitseville romanialaisille, Mikko Saulin johdolla ATTAC yritti saada maailman boikotoimaan Nokian tuotteita kostoksi tästä. "Järjestön mukaan päätös osoittaa kapitalismin epäinhimillisyyden."[2]

"Romaniassa Nokian tehdasta odotetaan kuin kuuta nousevaa osoituksena paremmasta tulevaisuudesta", kirjoitti Osmo Soininvaara. Kommentaattorien mukaan: "Onko ongelmana se, että köyhät jä vähäväkiset romanialaiset, eivät ole pystyneet maksamaan järjestölle suopeasta kommentoinnista?"[3] Tätä on pidetty merkkinä ay-liikkeen vaikutusvallasta ATTACissa.

Management by Perkele

On väitetty, että Jorma Ollila olisi johtanut vihaisena huutamalla. Ex-johtajan mukaan tämä ei juuri vaikuttanut ja Ollila kumppaneineen toimi loistavasti. Joko Ollila oli hyvä johtaja tai hänellä oli moneen kertaan erittäin hyvä onni. Loppuaikoinaan Ollila johtoryhmineen saattoi kuitenkin muuttua huonommaksi, mutta ratkaisevaa oli, että ympäristö muuttui heille sopimattomaksi yleensäkin aina jotkin uudet yritykset sattuvat tekemään parempia innovaatioita ja kasvavat suuremmiksi. Ollilan nettovaikutus Suomelle näyttäisi olleen miljardikaupalla positiivinen.

Nokian entinen johtaja[4] Petri Pöyhönen kirjoitti: että Jorma Ollila ja hänen rekrytoimansa johtoryhmä tekivät maailmanluokan suorituksen ja olivat vuosikymmeniä "verrattoman stimuloiva, delegoiva ja intensiivisesti strateginen johtajisto, joka sai henkilöstöstä kaikki tehot irti" ja että jos Ollila oli johtoryhmässään äänekäs, se ei muuta organisaatiota ahdistanut. Kallasvuo oli Pöyhösestä "empaattinen ja yhteistyöhakuinen". [5]

Historia

Nokian perusti Liberaalisen puolueen perustaja Leo Mechelin yhdessä kämppäkaverinsa Idestamin kanssa. Mechelin rahoitti yrityksen ja hallituksen puheenjohtajana vei sen puunjalostuksesta sähkötekniikaan Idestamin vastustuksesta huolimatta. (tarkemmin: VS)

Viitteet

Aiheesta muualla