Budjettikuri

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Budjettikuri (austerity) tarkoittaa budjettivajeen pienentämistä, siis julkisen sektorin menojen vähentämistä tai tulojen lisäämistä. Termi "austerity" viittaa yleensä siihen, että tätä tehdään taloudellisesti vaikeina aikoina.

Vasta-argumentteja: keynesiläisten mielestä budjettikuri on tarpeen hyvinä aikoina mutta huonoina pitäisi elvyttää taloutta. Toisaalta elvytys eli valtion lisävelkaantuminen helposti pelottaa yksityiset vastaavasti säästämään.

Argumentteja puolesta: budjettikurin puute voi nostaa valtionvelan korot pilviin, mikä voi sekä viedä velkaisen valtion konkurssiin että pelottaa omia ja ulkomaalaisia investoimasta maahan ja kuluttamasta. Budjettikuri vaikeana aikana johtaa päinvastaiseen, mistä Baltian maat ja moni muu ovat esimerkkejä.

Tutkimusten mukaan maat, jotka ovat pitäneet budjettikurista kiinni vaikeina aikoina, ovat pärjänneet paremmin. Jos kuitenkin valtio elvyttää, empirian mukaan veronkevennykset ovat tehokkaampia kuin menonlisäykset. Teoriassakin veronkevennykset tunnetusti lisäävät talouden tehokkutta. Ks. elvytys.

Liberaalien kanta

Libertaarit eivät kannata valtion velkaantumista eivätkä valtion puuttumista talouteen. Muistakin liberaaleista osa vastustaa velkaantumista kategorisesti.

Osa liberaaleista kuitenkin hyväksyy automaattiset vakauttajat eli sen, että hyvinä aikoina valtion verotulojen kasvaessa ja sosiaaliturvan laskiessa valtiolta jää rahaa säästöön, mikä hillitsee huippusuhdanteita ja vastaavasti matalasuhdanteissa säästöt kuluvat, mikä lievittää suhdannevaihtelua. Näistäkin liberaaleista osa pitää turvallisimpana kieltää valtiolta velkaantumisen, siis pitää säästää ennen kuin tuhlaa, jotta haitalliselle populismille ei tulisi enempää tilaa kuin mitä valtio on jo säästänyt.

Katso myös