Markkinahäiriö
Markkinahäiriö, markkinavirhe, markkinoiden epäonnistuminen (market failure) on yleensä paljon lievempi ongelma kuin Sääntelyhäiriö.
Markkinahäiriö (market failure) tarkoittaa ei-Pareto-optimaalista tasapainoa,[1] siis ei-täydellistä tehokkuutta, jossa jonkun asemaa voisi parantaa muiden kärsimättä. Näin ollen hyvinkin toimivissa talouksissa on aina markkinahäiriöitä[2] eli oikeammin "epätäydellisyyksiä. [3]
Samalla kriteerillä myös valtio epäonnistuu lähes aina - lähes kaikessa on jotain parannettavaa. Olennaista ei siis ole epäonnistuminen vaan se, miten siihen reagoidaan. [3]
Professori Steven Horwitzin mukaan markkinat reagoivat epäonnistumisiin paremmin kuin valtio: epäonnistuminen johtuu usein informaation puutteessa, ja markkinataloudessa on sisäänrakennetut kannustimet löytää epätäydellisyyksiä ja korjata ne. Juuri sitä epätäydellisyyksien korjaamista yrittäjyys on - teorian "täydellisillä markkinoillahan" voitot olisivat nollia. [3]
Julkisen sektorin perustelut
On esitettävissä teoreettisia perusteluja tilanteille, joissa tuollainen järjestely ei onnistu vaan julkinen sektori voisi tuottaa täydellisemmän lopputuloksen kuin markkinat. Eräissä niistä jollain osapuolella on enemmän informaatiota tavalla, joka saa toiset epäluuloisiksi: ei tiedetä, millainen järjestely olisi järkevä.
Julkisen sektorin päätöksenteossa tällaiset informaatio- ja muut ongelmat ovat keskimäärin paljon suurempia: kun ihmisten ei tarvitse vastata omilla rahoillaan valinnoistaan, heillä on suurempi kannustin liioitella tai vähätellä tarpeitaan ja kykyjään tilanteen mukaan. Tämä usein unohdetaan esittää puhuttaessa markkinoiden ongelmista ja sen sijaan idealisoidaan julkisen sektorin toimijat muutenkin täydellisiksi, kaikkitietäviksi, viisaiksi ja epäitsekkäiksi.
Lisäksi pitää ottaa huomioon julkisen valinnan teorian ja muun taloustieteen osoittamat sääntelyn ongelmat: yrittäessään ratkaista jotakin epätäydellisyyttä valtio yleensä luo paljon enemmän muita epätäydellisyyksiä ja alkuperäisen ratkaisukin vähitellen vesittyy lobbareiden tahdon mukaiseksi.
Liberaalien maltillinen enemmistö silti uskoo näitä perusteluja joissain tilanteissa. Todistustaakka on kuitenkin sillä, joka vaatii asian ottamista julkisen sektorin toteutettavaksi. Ks. julkisen sektorin perustelut.
Viitteet
- ↑ Microeconomic Theory, Andreu Mas-Colell, Michael D. Whinston and Jerry R. Green, Oxford University Press, 1995, ISBN 0195073401, 9780195073409, page 308.
- ↑ Regulation, Robert Litan, Brookings Institution, in Concise Encyclopedia of Economics, 2nd Edition, 2008.
- ↑ 3,0 3,1 3,2 The Failure of Market Failure, Steven Horwitz (professor in Economics, St. Lawrence University, New York), Freeman Online, December 08, 2011
Katso myös
- Sääntelyhäiriö eli hallinnon epäonnistuminen johtuu tyypillisesti samoista syistä kuin markkinahäiriötkin ja voi olla seurauksiltaan pahempi.
- Markkinatalous