Oikeistopopulismi

Liberalismiwikistä
(Ohjattu sivulta Oikeistopopulisti)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Oikeistopopulismiksi kutsutaan usein konservatiivista nationalismin ja populismin yhdistelmää.

Parempi nimitys "oikeistopopulisteille" voisi yleensä olla "populistit" ja "äärioikeistolle" "äärinationalistit".

"Oikeistopopulistien" talouspoliittiset kannat ovat usein vasemmistolaisia, joskus jopa tavallisten vasemmistopuolueiden vasemmalla puolella. Näin he lähestyvät kansallissosialisteja.

Kansallispopulismi on yleensä kuvaavampi termi kuin "oikeistopopulismi", mutta kansallispopulismikin on tapana jaotella oikeistolaiseen ja vasemmistolaiseen

"Oikeistopopulisteiksi" kutsutaan sellaisia kansallispopulisteja kuin Donald Trump, perussuomalaiset ja Ruotsidemokraatit,[1] joskin etenkin kaksi viimeksi mainittua eivät ainakaan aiemmin ole olleet talouspoliittisesti oikeistolaisia, ainakin Ruotsidemokraatit peräti vasemmistolaisia. Itävallan ja Hollannin vapauspuolueita voisi perutstellusti kuitenkin kutsua oikeistopopulistisiksi.

Vasemmistopopulisteja ovat Kreikan Syriza ja Venezuelan Hugo Chávez,[1] joita pidetään myös kansallispopulisteina. Sen sijaan Espanjan vasemmistopopulistinen Podemos ei ole ytimeltään kansallispopulistinen.

Oikeistopopulistit ovat sekä sosialismin että nationalismin suhteen yleensä lievennetty versio "äärioikeistoksi" kutsutuista, jotka ovat lähellä kansallissosialismia, siis vastustavat markkinataloutta selvästi isoimpia vasemmistopuolueita jyrkemmin.

Suomi

Perussuomalaisia kutsutaan populisteiksi, joskus oikeistopopulisteiksi. Poliittisesti heidät sijoitetaan Keskustan ja Sdp:n väliin ja heidän talouspoliittiset kannanottonsa osuvat keskimäärin näille main. (ainakin kesään 2017 asti)

Eurooppa

Itävallan Jörg Haider on hyvä esimerkki ei-vasemmistolaisesta oikeistopopulistista. Jean-Marie Le Penin Kansallinen rintama oli lähellä kansallissosialismi, Marine Le Penin nykyversio lähempänä kansallispopulismia, molemmat vasemmistolaisia ja molempia kutsutaan myös "äärioikeistoksi".

Viitteet

Katso myös