Kansallinen rintama
Kansallinen rintama (Front National, FN) on ranskalainen äärinationalistinen puolue. Sen perusti vuonna 1972 Jean-Marie Le Pen, jonka korvasi puoluejohtajana hänen tyttärensä Marine Le Pen vuonna 2011. Puolue vastustaa kapitalismia, markkinataloutta ja muuta liberalismia monia vasemmistopuolueita jyrkemmin ja on siksi ja rahan vuoksi Venäjän liittolainen.
Kansallinen rintama on puolustanut Venäjän Krimin-valloitusta. Venäjän hallinto on keskustellut puolueen tukemiseksi maksuksi tuesta. Puolue on saanut Venäjältä puolueelleen lainoja vaalikamppailuun ja valtalehdet ovat syyttäneet Venäjää tästä puuttumisesta EU:n sisäpolitiikkaan.
Venäjän liittolainen
Marine Le Pen kuvasi Venäjän presidentti Vladimir Putinia "Euroopan sivilisaation kristillisen perinnön puolustajaksi."[1] Kansallinen rintama tuomitsee Itä-Euroopan Venäjän-vastaiset mielipiteet ja tuen Natolle.[2] Marine Le Pen arvostelee kansainvälisen yhteisön Venäjälle määräämiä sanktioita. Hänen mielestään Yhdysvallat käy uutta kylmää sotaa Venäjää vastaan. Hän kannattaa Ukrainaan autonomisten osavaltioiden liittoa.[3]
Luke Harding kirjoitti The Guardian -lehdessä, että Kansallisen rintaman mepit ovat "Venäjää tukeva blokki".[4] Vuonna 2014 Nouvel Observateur kirjoitti, että Venäjän hallitus katsoo Kansallisen rintaman "voivan ottaa vallan Ranskassa ja muuttaa Euroopan historian suunnan Moskovan hyväksi."[5] Ranskan tiedotusvälineiden mukaan puoluejohto on ollut tiheästi yhteydessä Venäjän suurlähettiläs Alexander Orloviin ja Marine Le Pen on matkustanut usein Moskovaan.[6] Toukokuussa 2015 Le Penin neuvonantaja Emmanuel Leroy osallistui Donetskissa "Donetskin kansantasavallan" "itsenäisyyden" juhlintaan.[7]
Lainat Venäjältä
Huhtikuussa 2015 venäläinen hakkeriryhmä julkaisi tekstejä ja sähköpostiviestejä, joissa Putinin hallinnon Timur Prokopenko ja ex-kansanedustaja Konstantin Rykov, jolla on siteitä Ranskaan, keskustelivat tuesta Kansalliselle rintamalle maksuksi tämän tuesta Krimin liittämiselle Venäjään.[8]
Marraskuussa 2014 Marine Le Pen otti puolueelleen 9 miljoonan euron lainan First Czech Russian Bank (FCRB) -pankilta Moskovassa.[9] Puoluevirkailijoiden mukaan tämä oli ensimmäinen erä 40 miljoonan euron lainasta, minkä Le Pen kiisti.[1][9] The Independent -lehti kirjoitti, että lainat "vievät Moskovan yrityksen vaikuttaa EU:n politiikkaan uudelle tasolle."[1] Reinhard Bütikofer sanoi: "On huomattavaa, että vapauden kotimaan puolue voi saada rahoituksensa Putinin piiriltä, Euroopan suurimmalta vapauden viholliselta."[10] Marine Le Pen väitti, että se ei ollut lahjoitus Venäjän hallitukselta vaan laina venäläiseltä yksityispankilta. Laina olisi vaalikampanjaa varten ja se olisi tarkoitus maksaa takaisin.[11]
Helmikuussa 2016 Marine Le Penin johtama Ranskan Kansallinen rintama pyysi Venäjältä 27 miljoonen euron lainaa vaalityöhön. Le Pen on julkisesti puolustanut sitä, että Venäjä valtasi Krimin.[12]
Venäjän tuki äärinationalisteille ja äärivasemmistolle
Venäjä tukee eri tavoin monia äärinationalistisia ja äärivasemmistolaisia puolueita, myös Euroopassa. Kreikassakin sen liittolaisiin ovat kuuluneet niin Syriza kuin sen äärinationalistinen hallituskumppani (2015). Näiden monet edustajat vastustavat europarlamentissa Venäjän hyökkäysten ja kansanvainojen tuomitsemista Krimillä ja muualla.
Venäjän yhteisiä arvoja äärinationalistien ja eräiden muiden äärivasemmistolaisten kanssa ovat suurpääoman ja markkinatalouden vastustus, valtion suuren roolin korostaminen, nationalismi, ihmisoikeusvastaisuus ja vanhoilliset arvot. Jo Neuvostoliitossa homoseksuaalisuus ja monenlainen erilaisuus ja suostuvaisten aikuisten keskinäinen taloudellinen ja muu vuorovaikutus olivat kiellettyjä.
Viitteet
- ↑ 1,0 1,1 1,2 Lichfield, John. "€40m of Russian cash will allow Marine Le Pen's Front National to take advantage of rivals' woes in upcoming regional and presidential elections", The Independent, 27 November 2014.
- ↑ L’Ukraine de l’Ouest désormais « ouvertement » vassalisée par Washington, 5.12.2014, luettu 6.7.2015, FrontNational.com
- ↑ UKRAINE. De Mélenchon à Le Pen, qu'en disent les politiques français ?- 5 mars 2014 - L'Obs. Tempsreel.nouvelobs.com. Luettu 2015-03-31.
- ↑ Harding, Luke. "We should beware Russia's links with Europe's right", The Guardian, 8 December 2014.
- ↑ Jauvert, Vincent. "Poutine et le FN : révélations sur les réseaux russes des Le Pen", Le Nouvel Observateur, 27 November 2014.
- ↑ Dodman, Benjamin. "France's cash-strapped far right turns to Russian lender", France24, 23 November 2014. Archived from the original on 23 November 2014.
- ↑ Vaux, Pierre. "Marine Le Pen's Closest Advisor Comes Out of the Shadows in Donetsk", The Daily Beast, 14 May 2015.
- ↑ "Financement du FN : des hackers russes dévoilent des échanges au Kremlin", Le Monde, 3 April 2015. (French)
- ↑ 9,0 9,1 Turchi, Marine. "Far-right Front National's Russian loan: '31 mln euros more to follow'", Mediapart, 27 November 2014.
- ↑ Pabst, Sabrina. "Is the Kremlin financing Europe's right-wing populists?", Deutsche Welle, 29 November 2014.
- ↑ Prêt russe au FN : Marine Le Pen publie les refus des banques françaises. Leparisien.fr (2014-12-08). Luettu 2015-03-31.
- ↑ Vaalirahaa Venäjältä (lehden sivu 8) Suomen Kuvalehti. 26.2.2016.