Kysynnän ja tarjonnan laki

Liberalismiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kysynnän ja tarjonnan laki on taloustieteessä yleisesti hyväksytty teoria, joka selittää tuotteiden hinnan ja määrän automaattisen määräytymisen kilpailluilla markkinoilla. Se on taloustieteen perustaa.

Jos tuotteesta on pulaa, myyjät nostavat hintapyyntöjään kunnes tämä saa ostajat vähentämään ostohaluaan ja tuottajat lisäämään tuotantoaan niin paljon, että kysyntä ja tarjonta ovat yhtä suuret. Tämä hinta on tasapainohinta.

Jos tuotteesta on ylitarjontaa eli tuotteet eivät tahdo mennä kaupaksi, myyjät kilpailevat ostajista alentamalla hintojaan. Tämä lannistaa tuottajia tuottamasta yhtä paljon kuin aiemmin ja toisaalta houkuttelee kuluttajia ostamaan tuotetta enemmän kunnes päädytään hintatasolle (tasapainohinta), jolla kysyntä ja tarjonta ovat yhtä suuret.

Tasapainohinnan muutokset johtuvat

 • kysyntäkäyrän muutoksista
  • kysyntäkäyrän (eli maksuhalun) nousu: tuote tulee muotiin, sille keksitään uusia käyttötarkoituksia, kuluttajat rikastuvat, tuotteeseen kehitetään uusia ominaisuuksia, muuttoliikkeen vuoksi asuntoja tarvitaan enemmän
  • kysyntäkäyrän lasku: tuote menee pois muodista, tulee kilpailevia, parempia tuotteita, kuluttajat köyhtyvät
 • tarjontakäyrän muutoksista:
  • tarjontakäyrän (eli tuotantokustannusten tai myyntihalujen) nousu: tuotetta tuhoutuu (asuntoja maanjäristyksessä), verot tai työvoimapula tai raaka-ainepula, valtio määrää tiukempia laatuvaatimuksia, kuluttajansuojaa tai byrokratiaa, lakon vuoksi toimitukset vähenevät tai keskeytyvät
  • tarjontakäyrän lasku: päinvastaiset muutokset kuten yllä, löytyy uusia kultasuonia, saadaan halpaa työvoimaa, kunta myöntää enemmän rakennusoikeutta, jolloin asuntohinnat ja vuokrat laskevat, tuotanto organisoidaan tehokkaammin, uudet innovaatiot alentavat tuotantokuluja

Nopeus, jolla hinta sopeutuu uuteen tasapainoon, riippuu mm. siitä, kuinka vähän sääntelyä ja hintajäykkyyksiä markkinoilla on.

 • Markkinamekanismi tarkoittaa suurin piirtein samaa kuin kysynnän ja tarjonnan laki.
 • Hintamekanismi tarkoittaa mekanismia, jolla hinta määräytyy. Markkinataloudessa se on markkinamekanismi eli kysynnän ja tarjonnan laki. Suomessa näin on pääosin, mutta joillain aloilla vallitsee pulaa ja jonoja tai ylitarjontaa synnyttävä valtion tai kaupunkien harjoittama hintasääntely.

Katso myös

Tietoa muualla

Henkilökohtaiset työkalut