Niukkuus

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Niukkuus: tuote tai palvelu on niukka, jos sitä haluttaisiin kuluttaa yhteensä enemmän kuin sitä on tarjolla, mikäli se olisi ilmaista.

Hengitysilma on ei-niukkaa. Sen sijaan partureiden kaikki ajat varattaisiin nopeasti, eikä niitä riittäisi kaikille, jos parturit pudottaisivat hintansa nollaan.

Kysynnän ja tarjonnan laki nostaa tuotteen hinnan tasolle (markkinahinta eli "tasapainohinta"), jolla kysyntä ja tarjonta ovat yhtä suuret. Tällöin tuotetta kuluttavat vain ne, jotka ovat siitä valmiit maksamaan eniten, ja sitä tuottavat vain ne, jotka ovat valmiit tuottamaan sitä halvimmalla. Tämä on teoriassa yleinen etu.

Jos hinnan ei anneta määräytyä vapaasti (eli markkinoilla), vaan valtio määrää hinnan tätä tasapainohintaa alhaisemmaksi, se lisää kysyntää ja vähentää tarjontaa, jolloin tulee tuhlausta, pulaa ja jonoja kuten Neuvostoliitossa, jossa leipää syötettiin karjan rehuksikin. Näin on Suomessakin mm. julkisten terveyspalveluiden, eräiden säänneltyjen vuokra- ja omistusasuntojen ja monien muiden hyödykkeiden osalta. Katso: hintasääntely. Nollahinnalla ongelma olisi vieläkin pahempi paitsi ei-niukissa hyödykkeissä kuten ilma ja osa teistä.

Katso myös