Markkinaliberalismi

Liberalismiwikistä
(Ohjattu sivulta Markkinaliberaali)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Markkinaliberalismi tarkoittaa samaa kuin liberalismi tai klassinen liberalismi aiemmin: sekä arvo- että talousliberalismin kattavaa aatetta[1], siis (ainakin melkoisessa määrin) vapaata markkinataloutta, yksilönvapautta ja ihmisoikeuksia.

Useimmat markkinaliberaaleiksi kutsutut eivät ole puhtaita libertaristeja vaan kannattavat julkista sosiaaliturvaa (esim. perustulo) sekä rajoitettua sääntelyä esimerkiksi "markkinahäiriöiden korjaamiseksi". Esimerkkejä tällaisesta ovat julkishyödykkeet, määräävän markkina-aseman väärinkäytön kieltäminen tai ympäristöhaittaverot.

Suuri osa eurooppalaisista liberaalipuolueista lasketaan markkinaliberaaleiksi, vaikka useimmat näistä kannattavat selvästi enemmän sääntelyä kuin klassinen liberalismi ja ne voidaan siksi myös laskea sosiaaliliberaaleiksi.

Tässä laajemmassa merkityksessä Liberaalit ja Edistyspuolue ja ainakin osa niiden edeltäjistä (Liberaalinen puolue, Nuorsuomalainen puolue ym.) ovat laskettavissa markkinaliberaaleiksi. Toisaalta mainitut puolueet ovat kiistatta myös sosiaaliliberaaleja, koska ne kannattavat sosiaaliturvaa ja julkisesti rahoitettuja (vaikkei välttämättä tuotettuja) palveluita. Eduskuntapuolueista lähimpänä saattaa olla RKP kielikysymystä lukuunottamatta, vähintään yhtä lähellä on eräiden muiden puolueiden kansanedustajia.

Viitteet

  1. Kirkpatrick, Jerry. Montessori, Dewey, and Capitalism. TLJ Books, 2008, p. 35

Katso myös