Opiskelijaliike

Kohteesta Liberalismiwiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Opiskelijaliikkeet olivat iso ilmiö 1960-luvulla, etenkin Euroopassa. 1960-luvun lopulla etenkin pienehkö mutta äänekäs vasemmisto-opiskelijoiden ryhmä kapinoi, etenkin Ranskassa ja Saksassa. Tuolloin myös osa melko liberaaleista ihmisistä hakeutui vasemmiston kelkkaan, koska oikeistossa konservatiiveilla oli vahva asema. Enemmistö opiskelijaliikkeissäkin oli kuitenkin maltillisia.

Eri ihmisiä haalittiin opiskelijaliikkeisiin eri asioiden varjolla, yliopistodemokratiasta arvoliberaaleihin kysymyksiin ja jopa marxismiin.

Vaikka liberalismin lisäksi myös kulttuurimarxismi oli liikkeen merkittävä aatteellinen taustavaikuttaja, on salaliittoteoriaa väittää, että useimmat olisivat tunteneet kulttuurimarxismin teorian.

Saksa

Saksan Liittotasavallassa (Länsi-Saksa) 2.6.1967 Persian shaahin vastainen mielenosoitus muuttui väkivaltaiseksi ja poliisi Karl-Heinz Kurras ampui Freie Universität -yliopiston opiskelijan, mikä radikalisoi vasemmiston. Vasta 2000-luvulla paljastui, että Kurras oli Itä-Saksan Stasin agentti ja Stasi lietsoi vastakkainasetteluja Länsi-Saksassa.[1]

Vuonna 1968 vasemmisto-opiskelijat vaativat samaisella Freie Universität -yliopistolla yliopistouudistuksia vallankumoushengessä. Opiskelijaliikkeen johtohahmoja oli yliopistossa opiskellut Rudi Dutschke, joka oli radikaali muttei kannattanut ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa.[1] Dutschke sanoi, että porvarillisen Länsi-Saksan muuttaminen vaatisi pitkän marssin yhteiskunnan instituutioiden läpi: tulisi tunnistaa kulttuurinen hegemonia ja taistella sitä vastaan. Tämä sitaatti on usein virheellisesti liitetty (marxistiteoreetikko) Antonio Gramsciin.[2]

Saksalainen opiskelijaliike onnistui jossain määrin toteuttamaan koulutuspoliittisia tavoitteitaan ja Liittotasavallassa siirryttiin kolmikantaiseen yliopistohallintoon (edustuksessa ylempi henkilökunta, alempi henkilökunta ja opiskelijat, kullakin 1/3 äänivallasta).

Opiskelijaliikkeestä ja Kurrasin tekemästä taposta sai alkunsa myös Punainen armeijakunta (RAF) -terroristiryhmä.[1]

Viitteet

  1. 1,0 1,1 1,2 Miksi Länsi-Berliinistä tuli vuoden 1968 kapinapesäke ja mitä siitä on jäljellä nyt? – HS kiersi hullun vuoden avainpaikat Helsingin Sanomat. 22.7.2018.
  2. "The Contemporary Discourse on Civil Society: A Gramscian Critique" (1 March 2005). Boundary 2 32 (1): 33–52. doi:10.1215/01903659-32-1-33.