Sanna Marinin hallitus

Kohteesta Liberalismiwiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Sanna Marinin hallitus (hallitus 2019 B). Kun Antti Rinteen hallitus (2019) joutui eroamaan skandaalien ja eduskunnalle valehtelun vuoksi, Rinne ajoi Sanna Marinin (sd) seuraajakseen ja muodosti saman hallituksen muodostamisen uudelleen niin, että liikenneministeri Marin korvasi hänet ja Marinin Tuula Haatainen. Näin Marin ja Rinne junailivat Haataisen varapuhemiehen paikan Rinteelle rikkomalla sukupuolikiintiöitä.

Marin voitti Lindtmanin 32-29 Sdp:n pääministeriäänestyksessä 2019. HS:n pääkirjoitustoimittaja Juha Akkasen mukaan ei ole koko totuus, että kahden ay-demarin taistelussa "Rinne voitti Heinäluoman äänin 32-29", koska moni äänesti Marinia vain siksi, että Heinäluoman perillinen Lindtman oli Rinteen ehdokastakin (Marin) pahempi vaihtoehto. Rinne jatkaa puheenjohtajana kesään 2020 asti.[1]

Sanna Marin: "tasaisesta sukupuolijaosta ei aina pystytä pitämään kiinni"

Valtio-opin professori Anne Maria Hollin arvosteli sitä, että Sanna Marinin hallituksessa ei 40 %:n kiintiö toteutunut. Marin vastasi: "tällaisesta tasaisesta sukupuolijaosta ei aina pystytä pitämään kiinni".[2] Hollin mukaan kaikki hallitukset 1991-2015 oli muodostettu kiintiöiden mukaisina paitsi Paavo Lipposen I hallitus (sd). Tällä on kunnioitettu tasa-arvolain kirjainta ja henkeä. Itse säädöstä ei sovelleta hallitukseen tai valiokuntiin siksi, että se olisi vaatinut perustuslain muuttamista.[3]

Professori Holli kysyi, onko tasa-arvolakia kunnioittava linja vaihtunut "hällä väliä -linjaan?" Marin vastasi, että kun jokainen puolue valitsee ministerinsä, 40 prosenttia voi olla mahdotonta. Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd) valittiin hallitukseen Antti Rinteen (sd) joutuessa eroamaan ja siirtyessä uudeksi varapuhemieheksi, mikä pudotti miesten osuuden 37 prosenttiin.[2]

Viitteet

  1. Pääkirjoitustoimittaja Juha Akkanen: Marinin noususta pääministeriksi voi seurata tulitauko Sdp:n sisäiseen sotaan Helsingin Sanomat. 12.12.2019.
  2. 2,0 2,1 Naisvaltainen hallitus on livennyt tasa-arvolain periaatteesta, sanoi professori – Näin kommentoi huolta pääministeri Marin Helsingin Sanomat. 20.12.2019.
  3. Anne Maria Holli, yleisen valtio-opin professori Helsingin yliopistossa: Marinin hallitus lipesi tasa-arvon periaatteesta Helsingin Sanomat. 20.12.2019.

Katso myös

  • Hallitus 2019. Paljon tietoa tästä hallituksesta. Viittasi Rinteen hallitukseen, mutta Marinin hallitus hyväksyi sen ohjelman "pilkkuakaan muuttamatta" ja on siten siitä vastuussa. Ministeritkin ovat samat paitsi että Rinne vaihtui Haataiseen.