Työstäkieltäytyjäliitto

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Työstäkieltäytyjäliitto "vaatii kaiken vastikkeellisuuden poistamista työttömyys- ja sosiaaliturvajärjestelmästä" ja kaikkien karenssien poistamista.[1] Se siis haluaa, että ne työttömät, jotka yrittävät päästä töihin, eivät saisi enempää rahaa kuin ne työkykyiset työttömät, jotka välttelevät töitä. Kummatkin saavat jo nyt rahaa perustarpeisiinsa "vastikkeetta" mutta edelliset enemmän.

Liitto perustettiin, kun työttömyyskorvauksilla elävä Ossi Nyman kertoi haastattelussa välttelevänsä töitä tahallaan.

"Jotkut työnostajat jopa röyhkeästi kehuskelevat sillä, että he niin sanotusti luovat työpaikkoja eli rikastuvat toisten työllä ja varsin usein myös veronmaksajien rahoilla”, sanoo Työstäkieltäytyjäliiton aktiivi Joel Kilpi.[1]

Eetu Virenin mielestä vihreät ja vasemmistoliitto ovat väärässä puolustaessaan perustuloa sillä, että se tekisi työn vastaanottamisesta kannattavampaa. Työstä kieltäytymisen pitäisi olla kannattavampaa. Siksi liitto vaatii 1400 euron perustuloa.[2]

Työttömyyskorvauksen vastikkeellisuus

Työttömyyskorvauksen vastikkeellisuuden syy on siinä, että muuten työttömyyskorvauksia pitäisi pienentää ja työntekijöiden työttömyysvakuutusmaksuja nostaa.

Samalla tavalla muissakin kotivakuutuksestakin joutuu maksamaan ylimääräistä, jos ei käytä turvalukkoa, ja korvauksia saa vähemmän, jos on jättänyt ovensa lukitsematta. Muuten kaikkien korvauksia pitäisi leikata tai vakuutusmaksuja nostaa.

Nekin työt, joita jotkut eivät halua tehdä, ovat yleensä paljon terveellisempiä ja miellyttävämpiä kuin valtaosa töistä viime vuosisatoihin asti, kun ihmiskunta eli äärimmäisessä köyhyydessä nykykapitalismin syntyyn asti. Omalla kustannuksellaan töistä voi kieltäytyä, mutta toisten rahoilla sitä ei pitäisi tehdä.

Aktiiveja

Työstäkieltäytyjäliiton keskeisiä aktiiveja ovat Eetu Viren, Johannes Ekholm, Harry Salmenniemi ja Pontus Purokuru.[2]

Kriitikko Herman Raivion mukaan "Purokuru on tehnyt laiskottelusta ideologian ja se näkyy hänen ajatus- ja kirjoitustyössään.[3] Työstäkieltäytyjäliiton ideologian laajeneminen johtaisi kuvatun kaltaiseen taantumiseen kaikilla aloilla.

Toimittajaksi itseään kutsuva Purokuru on kirjoittanut mm. Kansan Uutisiin ja Into Kustannus on julkaissut hänen kirjansa Emilia Kukkalan kanssa.

"Työtä on vähemmän kuin työntekijöitä"

Työstäkieltäytyjäliitto luulee, että töitä ei riitä kaikille.

Viitteet

  1. 1,0 1,1 Työstäkieltäytyjäliitto: Vastikkeetonta rahaa kaikille 21.3.2018. Työstäkieltäytyjäliitto.
  2. 2,0 2,1 Töiden jälkeen Suomen Kuvalehti. 1.3.2019.
  3. Herman Raivio: Laiskurin maa (Kirjasta "Römaani": "Purokuru on tehnyt laiskottelusta ideologian. Sen ei soisi silti näkyvän ajatus- ja kirjoitustyössä. Hän on ollut suomalaisessa kulttuuri-ilmapiirissä virkistävä tapaus, mutta päästää itsensä kirjoittajana liian vähällä") Suomen Kuvalehti. 20.12.2019.

Aiheesta muualla

Ei "Töistäkieltäytyjäliitto" vaan "Työstäkieltäytyjäliitto" (TKL).