Verotus on varkautta

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

"Verotus on varastamista" (tai varkautta) on yleinen anarkistinen näkökanta verotukseen. Kannan tosin jakanee myös liberaalien enemmistö, vaikka he pitävät silti verotusta pienempänä pahana kuin vaihtoehtoja kuten valtiottomuutta.

Näkemyksen mukaan valtion pakottaessa ihmiset maksamaan veroja kyseessä on moraaliton toimi, ei vain käytännön toimenpide[1].

Individualistiset anarkistit, objektivistit ja sosialistiset anarkistit katsovat verotuksen rikkovan nonaggressioperiaatetta.

Verotus on ryöstöä eikä varkautta

Toisinaan korostetaan, että verotus on ryöstämistä eikä varkautta, koska verotus tapahtuu uhkaamalla fyysisellä väkivallalla (esim. vankilaan raahaaminen) sen sijaan, että se tehtäisiin verotettavan huomaamata.

Aivan vastaavasti mafian suojeluraha tai sosialistisen ETA-terrorijärjestön "vallankumousvero" ovat ryöstämistä eikä varkautta.

Esimerkkejä

Klassinen Montako ihmistä? -ajatuskoe haastaa määrittämään, montako ihmistä ryhmässä pitää olla, jotta sillä olisi oikeus verottaa ei-suostuvaisia jäseniään.

Anarkistinen Leo Tolstoi kirjoitti:

"Jokainen varas tietää, että varkaus on väärin - - että se on moraalitonta," sanoi Rogozhinski hymyillen ylimielisesti.
"Ei, hän ei tiedä sitä. He sanovat hänelle: Älä varasta! Ja hän tietää, että - - hallitus, virkailijoineen, ryöstää hänet jatkuvasti verottamalla."
"Tämähän on anarkismia," Rogozhinski sanoi.

Anarkokapitalisti Murray Rothbard sanoi kirjassaan The Ethics of Liberty, että koska verotus on varkausta, veronkierto on oikeutettua: "Kuten kellään ei ole velvollisuutta vastata ryövärille todenmukaisesti, kun hän kysyy, onko talossa arvoesineitä, siten kenenkään ei tarvitse vastata todenmukaisesti vastaaviin valtion kysymyksiin esim. veroilmoitusta täyttäessään."[2]

Somalien tapaoikeus eli Xeer kieltää verottamisen.[3] Xeer perustuu yksityisomistukseen ja katsoo, että kaikki omaisuuden ottaminen toiselta on varkautta. Somalien enemmistö pitää verottamista paitsi moraalittomana myös laittomana perinteisten lakiensa mukaan.[3] Somaliaa 1969-1991 hallinnut kenialainen sosialistidiktaattori Mohamed Siad Barre yritti kitkeä tätä käytäntöä siinä onnistumatta.

Vastaväitteitä

"Jotta verotus olisi väärin, ihmisten tulojen ilman verotusta pitäisi olla täysin oikeudenmukaisia. Ne eivät ole."

Yhtä hyvin: "Jotta varastaminen olisi väärin, ihmisten tulojen ilman verotusta pitäisi olla täysin oikeudenmukaisia." "Jotta ihmisoikeudet olisivat oikein, niiden pitäisi johtaa täydelliseen lopputulokseen." Näin ei ole. Riittää, että varastamisen ja ihmisoikeuksien rikkomisen kielto tuottaa enemmän hyvää kuin pahaa.

Markkinataloudessa ihmisten tulot syntyvät vapaaehtoisista vaihdoista. Jos näin syntyvät tulot ovat moraalittomia, vaihdon pitäisi olla moraaliton. Miten suostuvaisten aikuisten keskinäisen vaihdon kieltäminen on moraalisempaa kuin se, että sitä ei kielletä?

"Ei ole oikeudenmukaista, että jotkut ansaitsevat niin paljon"

Yhtä hyvin ei sekään ole oikeudenmukaista, että joku saa hyvät ja onnellisuuden takaavat geenit ja paljon rakastajia, on paras kaikessa ja suuresti ihailtu, kun toinen on masentunut, huono ja inhottu. Tällä on paljon suurempi vaikutus ihmisten onnellisuuteen kuin tuloeroilla. Olosuhteet vaikuttavat vain 10 % ja tuloerot ovat hyvin pieni osa siitäkin. Geenit vaikuttavat 50 %.

Lisää argumentteja: ks. Taloudellinen_tasa-arvo ja Tuloerojen syitä.

Katso myös

Viitteet

  1. http://www.fff.org/freedom/1197e.asp
  2. http://mises.org/rothbard/ethics/twentyfour.asp
  3. 3,0 3,1 http://www.mises.org/story/2701 Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi ”misesSHM” on määritetty usean kerran eri sisällöillä