Verotus on varkautta

Liberalismiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

"Verotus on varastamista" (tai varkautta) on yleinen anarkistinen näkökanta verotukseen. Kannan tosin jakanee myös liberaalien enemmistö, vaikka he pitävät silti verotusta pienempänä pahana kuin vaihtoehtoja kuten valtiottomuutta.

Näkemyksen mukaan valtion pakottaessa ihmiset maksamaan veroja kyseessä on moraaliton toimi, ei vain käytännön toimenpide[1].

Individualistiset anarkistit, objektivistit ja sosialistiset anarkistit katsovat verotuksen rikkovan nonaggressioperiaatetta.

Sisällysluettelo

Verotus on ryöstöä eikä varkautta

Toisinaan korostetaan, että verotus on ryöstämistä eikä varkautta, koska verotus tapahtuu uhkaamalla fyysisellä väkivallalla (esim. vankilaan raahaaminen) sen sijaan, että se tehtäisiin verotettavan huomaamata.

Aivan vastaavasti mafian suojeluraha tai sosialistisen ETA-terrorijärjestön "vallankumousvero" ovat ryöstämistä eikä varkautta.

Esimerkkejä

Klassinen Montako ihmistä? -ajatuskoe haastaa määrittämään, montako ihmistä ryhmässä pitää olla, jotta sillä olisi oikeus verottaa ei-suostuvaisia jäseniään.

Anarkistinen Leo Tolstoi kirjoitti:

"Jokainen varas tietää, että varkaus on väärin - - että se on moraalitonta," sanoi Rogozhinski hymyillen ylimielisesti.
"Ei, hän ei tiedä sitä. He sanovat hänelle: Älä varasta! Ja hän tietää, että - - hallitus, virkailijoineen, ryöstää hänet jatkuvasti verottamalla."
"Tämähän on anarkismia," Rogozhinski sanoi.

Anarkokapitalisti Murray Rothbard sanoi kirjassaan The Ethics of Liberty, että koska verotus on varkausta, veronkierto on oikeutettua: "Kuten kellään ei ole velvollisuutta vastata ryövärille todenmukaisesti, kun hän kysyy, onko talossa arvoesineitä, siten kenenkään ei tarvitse vastata todenmukaisesti vastaaviin valtion kysymyksiin esim. veroilmoitusta täyttäessään."[2]

Somalien tapaoikeus eli Xeer kieltää verottamisen.[3] Xeer perustuu yksityisomistukseen ja katsoo, että kaikki omaisuuden ottaminen toiselta on varkautta. Somalien enemmistö pitää verottamista paitsi moraalittomana myös laittomana perinteisten lakiensa mukaan.[3] Somaliaa 1969-1991 hallinnut kenialainen sosialistidiktaattori Mohamed Siad Barre yritti kitkeä tätä käytäntöä siinä onnistumatta.

Katso myös

Viitteet

  1. http://www.fff.org/freedom/1197e.asp
  2. http://mises.org/rothbard/ethics/twentyfour.asp
  3. 3,0 3,1 http://www.mises.org/story/2701
Henkilökohtaiset työkalut