Sosialistimaat

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Sosialistimaat: Neuvostoliitto luhistui 1991, minkä jälkeen kymmenet maat vapautuivat sosialismista ja rikastuivat, myös Afrikassa.

Aasia

  • Arabisosialismi
  • Kiina, Kuuba, Pohjois-Korea, Laos ja Vietnam ovat ainoat nykyiset kommunistiset maat. Kiina (ja Vietnam) ovat 1970-luvun lopulta alkaen avanneet talouttaan.
  • Intia on vähentänyt sosialismiaan 1980-luvulta alkaen. Vaikka Gandhien kongressipuolue on vasemmistopuolue, se on lisännyt kapitalismia ehkä yhtä paljon kuin nationalistinen kilpailija BJP.
  • Bangladesh on myös vähentänyt sosialismia paljon vuoden 1975 jälkeen vaikka onkin yhä muodollisesti perustuslain mukaan sosialistinen.

Amerikka

  • Kuuba on kommunistinen mutta jälleen 2010- ja 2020-luvuilla lisännyt kapitalismia. Kuuba on usein talouden mennessä surkeasti joutunut vähentämään sosialismia mutta myöhemmin taas lisännyt. Raul Castro tuli valtaan 2011, ja hänen aikanaan ja jälkeenkin on vähennetty sosialismia niin, että vuonna 2021 Kuuba oli vähemmän sosialistinen kuin kertaakaan sitten Castrojen ajan alun (Fidel Castro kaappasi vallan liberaalidemokraateilta puoli vuotta tammikuun 1959 vallankumouksen jälkeen).
  • Haiti on Amerikan köyhin maa ja maailman köyhimpiä[1]. Vuonna 2006 Haiti oli maailman korruptoitunein valtio[2]. Syynä on omistusoikeuksien surkeus (maailman 4. heikoin) ja yleinen taloudellisen vapauden puute (141./179), jotka ovat myös johtaneet metsäkatoon ja myrskyjä ja maanjäristyksiä kestämättömään rakennuskantaan.
  • Venezuela joutui 1999 Hugo Chávezin valtaan. Chávez teki maasta vähitellen sosialistisen, jolloin ihmisistä tuli rutiköyhiä, vaikka öljyn maailmanmarkkinahinta samalla moninkertaistui ja Venezuela on maailman öljyrikkain maa. Kaikesta on puutetta, koska hintasääntely. Miljoonat ovat paenneet maasta sosialismia.

Eurooppa

Viitteet