Yksityiselämästä

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Usein kysytyt kysymykset

Miksi olette libertaareja? Millaisista ihmisistä tulee libertaareja? Ovatko libertaarit outoja?

Kaikilla libertaareilla on taatusti omat syynsä kannattaa aatetta, mutta tietyt syyt kieltämättä toistuvat libertaarien ajattelussa.

Luultavasti jotkut kannattavat libertarismia tai liberalismia siksi, että uskovat hyötyvänsä siitä. Toiset kannattavat siksi, että ihmiskunta hyötyy siitä (ks. utilitarismi, esim. David Friedman ja useimmat klassiset liberaalit). Kolmannet kannattavat siksi, että heistä se vain on oikein, kellään ei ole oikeutta aloittaa väkivaltaa toisia kohtaan (ks. luonnonoikeus, Murray Rothbard tai Immanuel Kant). Neljänsillä yhdistyvät utilitarismi ja luonnonoikeus.

Osa libertaareista ei edes katso hyötyvänsä siitä (ehkä peräti kärsivänsä) mutta haluaa vain tehdä sen, mikä on oikein. Koska kuitenkin libertaarit yleensä katsovat ihmiskunnan hyötyvän aatteesta, varmaan useimmat uskovat itsekin hyötyvänsä.

Kenties useimmat aatteen kannattajat ovat luonteensa puolesta individualisteja. Aate houkuttaa heitä, koska useimmat muut ideologiat eivät salli yhtä kokonaista itsemääräämisoikeutta kuin libertarismi. Laaja suvaitsevaisuus, tietty urbaanisuus, introversio ja eksentrisyys kytkeytyvät tähän—useimpien libertaarien kuva ihmisistä ja yhteiskunnasta on hyvin monimuotoinen ja salliva. Samoin libertaarit (laajemmin liberaalit) yleensä keskittyvät voimakkaasti omaan elämäänsä, ja vain pieni vähemmistö osallistuu näkyvämmin poliittiseen toimintaa.

Libertarismin kannatus voi seurata siitäkin, että kuuluu itse johonkin uskonnolliseen, seksuaaliseen tai kulttuuriseen vähemmistöön. Tällöin toisten mielivalta tietysti koetaan paljon omakohtaisemmaksi ja vaarallisemmaksi asiaksi kuin valtaenemmistö ne ehkä kokisi. Niinpä kaikenlaiset vähemmistöt ovat libertaarien keskuudessa selvästi yliedustettuina.

Joissakin tapauksissa aatteeseen päädytään muista uskonnollisista tai ideologisista lähtökohdista. Esimerkiksi filosofinen eksistentialismi ja egoismi ovat tyypillisiä syitä kannattaa libertarismia, kuten ovat myös vaikkapa Wiccan tai taolaisuuden vapaamieliset perusperiaatteet.

Edelleen, libertarismi liberalismin osana on tiedollisen sisältönsä puolesta varsin johdonmukainen ja siisti aate. Se vetoaa tyypillisesti korkeasti koulutettuihin, skeptisiin ja eritoten luonnontieteelliseen ajatustapaan tottuneisiin ihmisiin. Muun muassa matemaatikot, fyysikot, tietokoneammattilaiset sekä yhteiskunnalliseen jossitteluun tottuneet roolipelaajat ja scifi-friikit ovat tyypillisiä libertaareja.

Tietyissä tapauksissa ikä voi sekin vaikuttaa aatteen kannatukseen. Libertarismi on itsenäisten ihmisten ideologia, ja kaikin puolin hyvin radikaali verrattuna valtavirtapolitiikkaan. Tässä mielessä libertarismia vastaan osoitettu kritiikki osuu silloin tällöin kohteeseensa—osa libertaareista on todella kääntynyt teini-iän kapinan seurauksena. Mielipiteet tyypillisesti pehmentyvät myöhemmin, joten libertaarien sisällä on jatkuvaa liikettä radikaalimmista suuntauksista kohti valtavirtaa.

Toisaalta pitää sitten todeta sekin, että aate ei ole uusi tai lasten rakentama. Usein libertaarit sisäistävät aatteen painavamman filosofisen, taloudellisen ja maailmankuvaan liittyvän sisällön vasta myöhemmin, iän ja tietopohjan kartuttua. Naiivilla ja kokonaisemmalla libertarismilla on huima ero, aivan kuten laajemmassa liberalismissakin.

Voidaan siis sanoa, että libertaarit eivät ole keskimäärin erityisen outoja vaikka olemmekin värikästä sakkia verrattuna valtavirtaideologioiden kannattajiin. Kannattaakin pitää mielessä, että libertaarit toimivat lähes poikkeuksetta yksilöinä emmekä harrasta puoluekuria tai muuten hiljennä "tosievankelistoja". Niinpä eräs vanha viisaus toteutuu libertaarien kohdalla tavallistakin paremmin: äänekkäimmät, dogmaattisimmat ja omituisimmat toimijat yleensä luovat yhteisöjen julkisuuskuvan.

Suomessa libertaaripiirit ovat pitkälti päällekkäisiä liberaalipiirien kanssa. Tämä wiki on kaikkien liberaalien.

Muita sivuja

Mahdollista lisättävää

  • Mikä on moraalin asema libertarismissa? Oletteko libertiinejä?
  • Mitä yhteiskunnallisia asioita libertaarit tyypillisesti kannattavat politiikkansa lisäksi?
  • Mikä asema hyväntekeväisyydellä on libertarismissa?
  • Mitä ovat transhumanismi ja ekstropianismi? Liittyvätkö ne libertarismiin? (V: ei suoraan: niiden kannattajissa on sosialistejakin mutta luultavasti huomattavasti tavallista enemmän liberaaleja ja libertaareja)