Poliittinen väkivalta

Kohteesta Liberalismiwiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Poliittinen väkivalta

Poliitikkoihin kohdistuva väkivalta Suomessa

Tunnetuimpia ovat Bobrikovin (1904) ja Heikki Ritavuoren (1922, Edistyspuolue) ampumiset.[1]

Elokuussa 2015 valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) kodin pihalle tunkeuduttiin ja ikkunoita rikottiin keskellä yötä perheen ollessa kotona. [2]

Vuonna 1992 valtiovarainministeri Iiro Viinasen koti joutui pommiuhan kohteeksi. Syksyllä 2012 mies avasi veitsikäärön pääministeri Jyrki Kataisen lähellä, mutta turvamiehet taltuttivat miehen. [3]

Perussuomalaisten toimisto joutui monta kertaa hyökkäyksen kohteeksi syksyllä 2014. Heinäkuussa 2013 sisäministeri Päivi Räsänen (kd) kertoi kotinsa joutuneen ilkivallan kohteeksi. [3]

Muu poliittinen väkivalta Suomessa

Lapuan liikkeen vaikutuspiirissä kuoli kolme ihmistä. Suomen kommunistit tappoivat Suomessa samoihin aikoihin enemmän ihmisiä, myös työväestöä.

Viime vuosina anarkososialistit ovat kadulla hyökänneet kansallissosialistien ja poliisien kimppuun ja kansallissosialistit anarkososialistien ja kokoomuslaisten. Anarkososialistit myös pelottelivat muslimien LGBTIQ-sortoa vastustaneen transnaisen pois avoimesta LGBTIQ-mielenosoituksesta uhkailemalla naista väkivallalla.

Suomen sisällissota (vapaussota)

"Punaiset surmasivat hallitsemillaan alueilla 1 400–1 650 siviilihenkilöä." Punaisten "Kouvolan-Kymenlaakson ja Toijalan seudun ns. terrorikeskuksissa. Niissä teloitettiin kaikkiaan 300–350 uhria" Tammi-helmikuussa 1918 punaiset surmasivat 700 ja valkoiset 350 siviiliä. Huhtikuussa kuitenkin valkoiset olivat valloittaneet jo suurimman osan maata, ja voittajina he olivat teloittava osapuoli. Myöhemmät tuomiot laskien uhreja oli 7 000 - 10 000. Jos punaiset olisivat voittaneet, he olisivat surmanneet hyvin paljon enemmän sodan alusta loppuun ja sen jälkeen. Maissa, joissa punaiset voittivat luvut olivat tyypillisesti suunnattoman paljon suurempia.

  • https://fi.wikipedia.org/wiki/Suinulan_veril%C3%B6yly 31.1.2015, vaikka antautujille oli luvattu vahingoittumattomuus.
  • "1.2. 10 vangin murha Vihdistä Nummelaan johtavan tien varrella, Ojakkalan tienhaarassa. Murhattujen joukossa oli mm. eteläpohjalainen ylipoliisikonstaapeli, joka tammikuisen vangitsemisensa hetkellä oli virantoimituksessa."
  • "2.2. vankiryhmän ampumateloitus Nummelassa."
  • "6.2. 11 valkoisen teloitus Porin Lyseon sisäpihalla eli ns. Porin lyseon joukkomurha"
  • https://fi.wikipedia.org/wiki/Mommilan_veriteot 7.11.1917, myös myöhempi presidentti, tuomari Risto Ryti vaimoineen ja muita siviilejä yritettiin surmata.

jne. https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_sis%C3%A4llissota#Poliittinen_terrori

Viitteet

Katso myös

  • Terrorismi on ollut pitkälti vasemmistolaista, usein Neuvostoliiton rahoittamaa, etenkin kylmän sodan aikaisessa Euroopassa.

Aiheesta muualla