Liberaalipuolue – Vapaus valita
Liberaalipuolue – Vapaus valita r.p. perustettiin 2014 nimellä Kansallinen Viskipuolue. Puolueen yleisohjelma sisältää lähinnä liberaaleja elementtejä, esimerkiksi ihmisen oikeuden omaisuuteen ja kehoon, vapausperiaatteen, valtion roolin rajoittamista, byrokratian karsimista ja työmarkkinoiden joustamista[1].
Puolue sai kerättyä puoluerekisteriin tarvittavat 5000 kannattajokorttia ja merkittiin siihen maaliskuussa 2016[2]. Kesällä nimi vaihdettiin, koska "viskipuolue kuulostaa vitsiltä".
Aikaisemmin vastaavaa agendaa on edustanut Liberaalit, joka lakkautettiin 2011.
Puolueohjelmasta[3]
- Tasa-arvo lain edessä: esim. juridisen sukupuolen muuttaminen ilmoitusasiaksi ja heidän pakkosteriloinnit lopetettava
- Uskonnonvapaus: esim. kirkko on erotettava valtiosta ja sen verotusoikeus on poistettava. Koulujen uskonnonopetuksen sisältö ei saa riippua oppilaan uskonnollisesta taustasta.
- Elinkeinovapaus: esim. apteekkien palkka- ja määräsääntely, taksi-, ammattiajo-, anniskelu-, ja rahankeräyslupa sekä alkoholi-, rahapeli-, rautatie- ja sähkönsiirtomonopoli poistettava
- Sosiaaliturvan tehtävä on taata toimeentulo eikä ylläpitää jo saavutettua elintasoa, mikä voidaan toteuttaa esim. sosiaaliturvatilinä tai perustulona. Asumistuesta ja ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta on luovuttava.
- Työmarkkinasääntelyn purkaminen: esim. työehtosopimusten yleissitovuus ja muut työmarkkinajärjestöjen etuoikeudet on poistettava ja työllistämisestä työnantajalle aiheutuvaa riskiä pienennettävä
- Kokonaisveroastetta – erityisesti työn verotusta – ja julkisia menoja on laskettava sekä auto-, ajoneuvo-, Yle- ja varainsiirtovero poistettava.
- Karsittavia julkisia menoja ovat esimerkiksi puolue- ja yritystuet, suuret eläkkeet ja TE-toimistojen ylläpito
- Terveydenhuolto tulee toteuttaa julkisena palveluna vain viimesijaisesti
- Koulutuksessa puolue vastustaa tasapäistämistä. Yliopistojen autonomiaa on vahvistettava, yksityinen koulutus mahdollistettava ja julkisessakin koulutuksessa on lisättävä valinnanvapautta esim. poistamalla pakkoruotsi.
- Patentti- ja tekijänoikeusehtoja on tiukennettava nostamalla patenttien vuosimaksuja ja lyhentämällä 70 vuoden teosten suoja-aikaa.
- Työperäinen maahanmuutto vapautettava, humanitaariseen maahanmuuttoon puolue suhtautuu skeptisesti
- EU:sta ei tule näillä näkymin erota, mutta tulonsiirtounionia ei saa syntyä
- Vapaakauppa on parasta kehitysapua
- Nato-jäsenyyttä on haettava, asevelvollisuudesta siirryttävä vapaaehtoispohjaiseen järjestelmään esim. korottamalla päivärahoja ja Ottawan sopimus irtisanottava
- Perustuslakituomioistuin perustettava
- Energiantuotantoa on haittaverotettava aiheutuneen saasteen mukaan eikä mitään energiantuotantoa saa tukea
Vaalimenestys
Puolue osallistui vuoden 2015 eduskuntavaaleihin piraattipuolueen listoilla muttei saanut kansanedustajia.
Kuntavaaleissa 2017 puheenjohtaja Juhani Kähärä nousi Espoon valtuustoon piraattipuolueen vaaliliiton ansiosta[4]. Otaniemessä liberaalipuolue oli kolmanneksi suosituin[5]. Parikkalassa neljä nousi valtuustoon liberaalipuolueen listoilta[6], mutta he eivät jaa puolueen agendaa vaan sitoutumattomat ehdokkaat osallistuivat sen listalla vaaliteknisistä syistä[7].
Viitteet
- ↑ https://liberaalipuolue.fi/yleisohjelma/
- ↑ Viskipuolue merkittiin puoluerekisteriin, Yle.fi 18.3.2016
- ↑ https://liberaalipuolue.fi/puolueohjelma/
- ↑ http://tulospalvelu.vaalit.fi/KV-2017/fi/val049.html
- ↑ http://tulospalvelu.vaalit.fi/KV-2017/fi/aluetulos_049059.html
- ↑ http://tulospalvelu.vaalit.fi/KV-2017/fi/val580.html
- ↑ Sitoutumattomat, perussuomalaiset ja kristillidemokraatit lähtevät yhteislistalla kunnallisvaaleihin Parikkalassa, Yle.fi 26.1.2017